Beeldhouwen

Volwassenen

Zaterdag 18 september, 9 oktober, 6 november, 4 december 2021, 22 januari 12 februari, 12 maart, 9 april en 14 mei 2022.
docent: Serge van Empelen      ( cursusnr. 77)

Zaterdag 25 september, 16 oktober, 13 november, 18 december 2021, 29 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april en 21 mei 2022.
Docent: Serge van Empelen (cursusnr. 78)

10.00 – 15.30 uur (half uur lunchpauze)
9 lessen € 377,00 exclusief materiaal

Negen zaterdagen een hele dag intensief beeldhouwen met docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen.
Deze cursus is voor zowel de vergevorderde steenhakker/beeldhouwer als ook voor de beginner die nog nooit in steen heeft gehakt.
Beginners kunnen het beste met een zachtere steensoort starten en gaandeweg de wereld van het steenhakken ontdekken. Denk daarbij aan steensoorten als speksteen, mergel of een zachte kalksteen. Deze zijn eenvoudig te bewerken met lichte beitels, vijlen en raspen. De gevorderde steenhakker komt meestal met een hardere steen in de les. Een marmer of zelfs Belgisch hardsteen. Deze zijn te bewerken met zwaardere beitels en hamers en een dosis geduld en doorzettingsvermogen. De basis van elk beeld is een ontwerp van wat de cursist wil maken. Dat ontwerp kan een klein kleiobject zijn of een voorwerp, eventueel een foto. Een klein schetsmodel is absoluut noodzakelijk om tijdens het hakken goed te kunnen kijken waar wat van het beeld af moet en wanneer. Met een schets-model kan je veel beter naar je uiteindelijke beeld toewerken, kijken en je beeld leren begrijpen!! Er is ook de mogelijkheid om zonder schetsmodel te werken en zich te laten leiden en inspireren door de steen zelf wat op hele verassende abstracte vormen uit kan komen.
Serge geeft eenieder persoonlijke aandacht en richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de beeldtaal van de cursist. Het zelfstandig leren kijken naar je beeld wordt uitvoerig besproken en onderwezen. Uiteraard wordt er ook aandacht gegeven aan de technieken van het beeldhouwen. De cursist dient zelf een steen mee te nemen. Er is basisgereedschap aanwezig, maar het heeft de voorkeur zelf gereedschappen aan te schaffen. Voor de beginner kan dat al volstaan met een kleine set vijlen en raspen.

Ruimtelijke vormgeving, Expirimentele beeldhouwlessen

Alle leeftijden

Docent: Serge van Empelen     (cursusnr. 79)
Woensdag 19.30 – 22.00 uur
14 lessen € 251,00 exclusief materiaal en model
start: 15 september 2021 en januari 2022

Experimenteren in beeldhouwen.
In deze les kan de cursist kiezen om zelf met een idee of techniek aan de gang te gaan of de cursist volgt de opdrachten van de docent.
Het concept, verscheidenheid in materialen en het experimentele staan hier centraal in deze lessen.
Kunstenaar en docent Serge van Empelen heeft een enorm grote materiaalkennis om vele verschillende technieken uit te leggen en ermee te werken. Een kleibeeld willen gieten in epoxy of gips? Altijd al eens een beeld willen lassen of opbouwen vanuit een stalen constructie? Meer willen doen met papier maché, beeldje maken in boetseerwas? Verschillende materialen combineren? Dan is dit de juiste les. Het kan allemaal. In deze les krijgt de cursist alle ruimte en aandacht voor zijn experiment en ontdekkingstocht
Samen wordt er gekeken en gezocht naar de juiste oplossing en werkwijze. Naast de uitleg van de technieken en materialen is Serge er altijd op gericht om de persoonlijke beeldtaal van de cursisten te ontdekken en verder te ontwikkelen in een eigen stijl.

Workshop Staalwerkplaats

alle leeftijden

Perspectief en Toonbeeld Geesterhage
Docent: Serge van Empelen     (cursusnr. 88)
Vrijdag 10.00 – 12.30 uur
14 lessen € 275,00 exclusief materiaal en model

Start van dit 2e blok januari 2022 zodra het is toegestaan ivm de beperkende maatregelen 

Een beeldende activiteit als samenwerking tussen Perspectief en Toonbeeld Geesterhage.
Op 14 vrijdagochtenden gaan we aan de gang met het leren bewerken van staal. Naast de praktische informatie over het lassen van staal, werken met een haakse slijper en het gebruiken van bijvoorbeeld een aambeeld gaan we met allerlei soorten staal uiteindelijk een beeld maken. Een ieder is vrij om een beeld in zijn vorm of wens te maken.
Wel doorlopen we samen het artistieke proces. Allereerst maken we een schets op papier of met boetseerwas en klei om het idee samen met de leraar te kunnen bespreken en bekijken wat de cursist uiteindelijk in staal wil gaan maken en wat de mogelijkheden zijn. De cursist kan ook met zgn. “ready-mades” aan de gang. Gevonden stukken compileren en er een abstract beeld van vormen. Een combinatie van staal en andere materialen levert ook bijzonder fraaie beelden op! Maak een stalen lijst, en “hoe moeten de hoeken dan gezaagd en geslepen voordat je het gaat lassen?” We gaan ook simpelweg oefenen. Een goede las leren leggen die vast zit! Een plaat staal op een aambeeld krom leren slaan. Werken met beton-ijzers als draagconstructie en… hoe werk je veilig met staal en de machines?
Met een professioneel geoutilleerd atelier bij Toonbeeld kunnen we in deze lessen goed uit de voeten!

Ruimtelijke vormgeving, Expirimentele beeldhouwlessen

Alle leeftijden

Docent: Serge van Empelen     (cursusnr. 65)
Vrijdag 19.30 – 22.00 uur
8 lessen € 144,00 exclusief materiaal

Experimenteren in beeldhouwen. In deze les kan de cursist kiezen om zelf met een idee of techniek aan de gang te gaan of de cursist volgt de opdrachten van de docent. Het concept, verschei denheid in materialen en het experimentele staan hier centraal in deze lessen. Kunstenaar en docent Serge van Empelen heeft een enorm grote materiaalkennis om vele verschillende technieken uit te leggen en ermee te werken. Een kleibeeld willen gieten in epoxy of gips? Altijd al eens een beeld willen lassen of opbouwen vanuit een stalen constructie? Meer willen doen met papier maché. Verschillende materialen combineren? Dan is dit de juiste les. Het kan allemaal. In deze les krijgt de cursist alle ruimte en aandacht voor zijn experiment en ontdekkingstocht. Samen wordt er gekeken en Gezocht naar de juiste oplossing en werkwijze. Naast de uitleg van de technieken en materialen is Serge er altijd op gericht om de persoonlijke beeldtaal van de cursisten te ontdekken en verder te ontwikkelen in een eigen stijl.