Kijken is een Kunst!

Volwassenen

Contemplatief kijken, de kunst van het (niet) oordelen
Docent: Fennanda Eleveld    (cursusnr. 106A)
maandag van 20.00 -21.30
5 lessen € 95,00
start: 31 januari, 7, 14, 21 en 28 februari 2022
Deel II: start: 7, 14 , 21, 28 maart en 4 april 2022

In deze cursus gebruiken we de filosofie van het kijken. De vragen in de kunst van het kijken gaan over het kijken zelf. Over wat er te zien valt en hoe we dat kunnen ontdekken. Wie meer weet van zichzelf, weet meer van de ander, het onbekende. Wie meer weet van de ander  ziet meer.

Kijkt het kunstwerk terug?
Kunnen we vertrouwen op onze waarneming? Hoe ‘veroveren’ we een kunstwerk met respect voor de maker? We onderzoeken  onze eigen oordeelvorming, onze waarneming en de werking van ons denken en voelen als we naar kunst kijken. Contemplatief kijken naar kunst…Wat is dat eigenlijk? Het werk helemaal toelaten. De zintuigen openen. Ons laten raken. Troost vinden.

Does it heal or reveal? …
We onderzoeken de betekenis van kunstwerken met behulp van diverse ( door onze cultuur bepaalde )  perspectieven: we kijken naar het kijken.

Fennanda Eleveld is kunstenaar, museumdocent, teken en schilderdocent en meditatie leraar.

Zij  nodigt u in deze cursus uit om buiten de eigen kaders te stappen.

"Naar kunst kijken maakt je wereld groter en laat grenzen verdwijnen. Fennanda laat je andere manieren van kijken zien, waardoor kijken meer wordt dan het lijkt."
"Met elkaar ervaren en uitwisselen hoe je allemaal anders kunt kijken naar hetzelfde kunstwerk en er zulke verschillende dingen aan kunt beleven.”
"Langer kijken, leuke vragen, mooie en diverse kunstwerken .. de manier waarop Fennanda het begeleidt zorgt voor een grote toegevoegde waarde.”
“Heel inspirerend! Ik geniet nu driedubbel van een expositie, heb ik al ervaren.”
“Dankzij de kunst van het kijken heeft Fennanda in mijn geest een deurtje geopend, en nieuwsgierig gemaakt!"
Previous
Next

Striptekenen

Volwassenen

Docent: Hanna Looye    (cursusnr. 84)
woensdagavond 20.00-21.30 uur
15 lessen € 192,00 exclusief materiaal
start september 2021

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een beeldverhaal – zij het in de vorm van een strip van vier plaatjes, een comic, manga of een graphic novel – dan is de cursus striptekenen iets voor jou. De cursus bestaat uit 15 lessen van ieder anderhalf uur waarin de volgende facetten van striptekenen worden behandeld:
*Karakters ontwerpen
*Bewegende figuren tekenen
*Geloofwaardige achter gronden maken
*Hoe een verhaal te vertellen met beelden
*De compositie van een strippagina schetsen, tekenen en inkten
*Het verschil tussen manga, comics, strips en graphic novels.
We brengen in de les theorie meteen in de praktijk door heel veel te tekenen. Van één plaatje met een figuur in beweging tot complete strip pagina’s, in deze cursus creëer jij jouw eigen beeldverhaal.

Striptekenen vervolg

Volwassenen

Docent: Hanna Looye    (cursusnr. 85)
woensdagavond 20.00-21.30 uur
15 lessen € 192,00 exclusief materiaal
start bij voldoende belangstelling

Voor de striptekenaars die meer willen oefenen met anatomie, perspectief en inkt is er de vervolg cursus striptekenen. In deze cursus gaan we dieper in op:
*De anatomie van het bewegende figuur
*Hoofden en gezichtsuitdrukkingen
*Perspectief
*Schilderen met inkt en andere media.
Deze cursus is voor de mensen die na de cursus striptekenen zich willen verdiepen in de technische kant van striptekenen. We behandelen bijvoorbeeld hoe je een hand tekent die op je afkomt, hoe je laat zien dat iemand verbaasd is, hoe een tekening eruit ziet met meerdere verdwijnpunten en hoe je een schaduw kan tekenen door met een inktpen te arceren.

De smaak van inkt

Volwassenen

Dagworkshop vrij werken met inkt
Docent: Fennanda Eleveld    (cursusnr. 107)
zaterdag van 10.00 -12.30 en van 13.30 -16.30 uur, inclusief lunch en pauze van 12.30 -13.30
€ 65,00 materiaal € 7,50
Data: optie 1: zaterdag 28 mei 2022
optie 2: zaterdag 25 juni 2022

Een oud gezegde bevestigt dat diegene die zich bekwaamt in het schilderen langer zal leven,
omdat het leven dat je met een penseel hebt gecreëerd, het leven zelf versterkt.”


Schilderen met inkt nodigt uit tot eenvoud en spontaniteit. Inkttechnieken worden door kunstenaars uit Oost en West al eeuwen gebruikt om zich uit te drukken. Schilderen in gewassen inkt is een Oost-Aziatische schildertechniek van Chinese oorsprong. Met een penseel wordt Oost-Indische inkt in verschillende waterverdunningen aangebracht op rijstpapier. In het Chinees staat de schildertechniek bekend als shuǐ mò huà, in het Japans als sumi-e. Maar ook westerse kunstenaars bekwaamden zich in inkt schilderen. Rembrandt tekende en schilderde met pen, penseel en inkt en van Gogh gebruikte inkt om te schetsen en te tekenen. In de hedendaagse kunst zien we Marlene Dumas op geheel eigen wijze gebruik maken van de klassieke inkttechniek.
We kennen allemaal de tekeningen van Rembrandt. Zwarte inkt, variërend van puur zwart tot de lichtst mogelijke schakering vermengd met water kan een rijke wereld tevoorschijn toveren. Het boek le goût de l’encre van kunstenaar Gao Xingjian toont hoe je met gebruik van de klassieke technieken een schilderachtige verbeelding tot leven kunt brengen.
In deze workshop maken we onder begeleiding van kunstenares / docente Fennanda Eleveld kennis met de eigenschappen van inkt en papier, met ons eigen handschrift en met de diverse mogelijkheden van inkt en water.
‘s ochtends verdiepen we ons op speelse wijze in de streek ( stroke) van het penseel, ontdekken we de vrijheid van het schilderen en leren we ontspannen ‘luisteren’ naar het penseel. Hoe brengen we hart en hand samen in het schilderen?
‘s middags gaan we aan het werk met een opdrachten binnen een aantal geselecteerde thema’s. Ook hier werken we vanuit eenvoud en spontaniteit. Hoe kunnen we iets in het moment in inkt iets creëren dat sprankelt en levendig is? We sluiten de workshop af met een nabespreking en presenteren het werk aan elkaar.

Edelsmeden

Volwassenen

Zandgieten    cursusnr. 90
maandag of dinsdag 19.30 – 22.00 uur

Docent: Lillian Melker
4 lessen € 125,00 (excl. materiaal, ca. € 50,00 afhankelijk van de hoeveelheid zilver)
start: zodra er voldoende deelnemers zijn

In deze cursus maak je je eigen sieraad van begin tot eind! En wel met een van de oudste technieken binnen het edelsmeden: zandgieten. Je maakt in 4 lessen je eigen wasmodel, deze wordt eerst in grove vorm uit een blok was gezaagd en vervolgens in vorm gevijld. Daarna maak je zelf een mal van zand, waar een afdruk van het wasmodel in gemaakt wordt. In de holle ruimte die dan ontstaat kan zilver gegoten worden. Misschien wel het spannendste deel van de cursus;
je gaat zelf zilver smelten met een grote brander! Door het te verwarmen tot 960C wordt het zilver compleet vloeibaar en giet je het in één soepele beweging in je zelf gemaakte zand-mal. Even afkoelen, en dan komt uit de aarde jouw zilveren sieraad tevoorschijn. 
De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Vilten

Volwassenen

Docent: Vera Verzijlenberg     cursusnr: 111
maandag 19.30 – 21.30 uur
6 lessen 1 x 14 dagen € 105,00 excl. materiaal
start: eind september 2021 en maart 2022.

Wol vervilt onder invloed van wrijving ,warmte ,vocht en zeep. Een wollen vezel heeft van nature schubben en onder invloed van het bovengenoemde ontstaat er een samenhangend vlies, dit noemen we vervilten en zie je b.v. bij wollen truien onder de oksel of te heet wassen. Vilten moet je voelen, hoe dik het is, te nat of te droog enz. Wij vilten voornamelijk met wol van het merino schaap. Deze levert de langste en zachtste vezels. Voor een voldoende stevige lap moet je rekening houden met 30% krimp. Wat je nodig hebt voor dit proces is bobbeltjesplastic, vloeibare zeep, heet water. Het uitleggen van de wol doe je met droge handen, het vilten altijd met natte handen en door cirkelende bewegingen te maken zet je het proces van krimpen in gang.In de eerste 2 lessen leren we de techniek aan ,daarna gaan we vilten om een mal, naadloos voor een hoed of tas en we vilten op een ondergrond van stof.  

Keramische tuinbeelden

Alle leeftijden

Docent: Ingrid Mol    (cursusnr: 83)
donderdag 10.00 – 12.30 uur
10 lessen € 260,00 excl. materiaal en stookkosten
maart, april, mei 2022.

Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. We zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het vooral gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna zullen er een aantal lessen zijn waarin we langer aan een groter beeld werken. Er zal een portret worden geboetseerd dat na afloop afgegoten wordt in gips. Het maken van armaturen en het maken van een gipsmal is onderdeel van de cursus.

Grafiek

Volwassenen

Grafiek
Docent: Serge van Empelen     cursusnr: 60A
donderdag 19.30 – 22.00 uur
8 lessen € 147,00 (excl. materiaal)
start: 10 maart 2022

Een van zijn favoriete uitingsvormen van de docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen is grafiek:
“Ik heb een enorme passie voor een vers gedrukte ets op het dikke handgeschepte papier. De prachtige fijne lijntjes die getekend zijn met droge naald of via een aquatint, de verschillende grijswaarden die je in een aquatint kan creeëren. De afdruk van een uitgesneden lino, de uitstraling en het eigen karakter van deze technieken is niet te evenaren met welke andere techniek dan ook.”
Deze cursus geeft inzicht in de grafische technieken. De cursist kan kiezen welke grafische technieken hij of zij wil gaan leren en bewerken. Etsen, linosnedes, zeefdrukken. Etsen is een wereld op zich. Zovele verschillende technieken die je afzonderlijk kan gebruiken of kan combineren. In het atelier staan professionele etspersen en een grote veilige zuurbak met rand-afzuiging. Van het tekenen tot aan het uiteindelijk drukken van je etsplaat is een heel geduldig en precies werkje maar heeft iets magisch. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe het hele proces werkt en kun je uiteindelijk je eigen artistieke ets creeëren en meerdere keren drukken.
Linodruk. Je leert de basis van het maken van een linoleumdruk en hoe je daarmee een meerkleurendruk kan maken. Zeefdrukken: Introductie in het zeefdrukken en het werken met sjablonen. Drukken doe je met inkten. Voor iedere techniek heb je een andere nodig. Welke kies je waarvoor? Maar ook: Wat zijn de verschillen tussen een diep-, vlak- en hoogdruk. Leer een van de of meerder technieken van grafiek in deze bevlogen lessen en verwonder je over de prachtige artistieke resultaten die de grafische technieken je kan bieden!

Ruimtelijke vormgeving / Experimentele beeldhouwlessen

Volwassenen

Docent: Serge van Empelen     (cursusnr. 65)
Vrijdag 19.30 – 22.00 uur
8 lessen € 144,00 exclusief materiaal

Experimenteren in beeldhouwen. In deze les kan de cursist kiezen om zelf met een idee of techniek aan de gang te gaan of de cursist volgt de opdrachten van de docent. Het concept, verschei denheid in materialen en het experimentele staan hier centraal in deze lessen. Kunstenaar en docent Serge van Empelen heeft een enorm grote materiaalkennis om vele verschillende technieken uit te leggen en ermee te werken. Een kleibeeld willen gieten in epoxy of gips? Altijd al eens een beeld willen lassen of opbouwen vanuit een stalen constructie? Meer willen doen met papier maché. Verschillende materialen combineren? Dan is dit de juiste les. Het kan allemaal. In deze les krijgt de cursist alle ruimte en aandacht voor zijn experiment en ontdekkingstocht. Samen wordt er gekeken en Gezocht naar de juiste oplossing en werkwijze. Naast de uitleg van de technieken en materialen is Serge er altijd op gericht om de persoonlijke beeldtaal van de cursisten te ontdekken en verder te ontwikkelen in een eigen stijl.

Het goud van Gustav Klimt

Volwassenen

HET GOUD VAN GUSTAV KLIMT
Docent: Afke Spaargaren     cursusnr: 91
zaterdag 13.00 – 17.30 uur
4,5 uur € 53,50 en € 5,00 materiaalkosten
12 februari 2022

De Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) staat centraal in deze workshop. “Judith l” uit 1901, en de “Kus” uit de periode 1907-1908 zijn twee van zijn bekendste werken. Na een inleiding over zijn leven, de tijd waarin hij leefde en de kenmerken van zijn werk, zoals zijn decoratieve versieringen, waarbij hij veel werkte met bladgoud, zijn vrouwenportretten, zijn allegorische werken en zijn landschappen, laten we ons inspireren door zijn werk en zullen voorbereidende schetsen gaan maken voor een compositie op papier. We zullen gaan werken met acrylverf en allerlei collage materialen, zoals (goud) kleurige stoffen en decoratief papier. Na een korte lunchpauze van een half uur gaan we weer aan de slag en na afloop bespreken we het werk met elkaar. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Het stilleven van Gorgio Morandi

Volwassenen

HET STILLEVEN VAN GORGIO MORANDI
Docent: Afke Spaargaren     cursusnr: 89
zaterdag 10.00-16.00 uur (half uur lunchpauze)
5,5 uur € 53,50
4 september 2021

De Italiaanse kunstenaar uit Bologna (1890-1964) staat centraal in deze workshop.
Na een inleiding over zijn leven en de kenmerken van zijn werk, zoals de sobere kleuren, de tonale verhoudingen, de verstilde weergave van ruimtelijkheid met vorm- en restvormen, zullen we met behulp van allerlei vaasjes, doosjes, kommetjes en flessen een aantal “Morandi-achtige“ stillevens neerzetten met elkaar. Hierbij letten we op het maken van een compositie met de eenvoudige voorwerpen met gedempte kleuren, die in de buurt komt van de intieme stillevens van de meester zelf. Hiervan zullen we diverse foto’s maken. De kijkhoogte is belangrijk bij het beoordelen van de juiste compositie. Hierna zullen we met houtskool of potlood een aantal schetsen maken op papier. We bespreken het werk met elkaar en besluiten welke schets uitgewerkt gaat worden met acryl en/of olieverf op papier of doek.
Na de korte lunchpauze gaan we aan het werk en na afloop bespreken we het werk met elkaar.
Geschikt voor zowel beginners- als gevorderden.