Korte Cursussen & Workshops

Striptekenen

Volwassenen

Docent: Hanna Looye    (cursusnr. 84)
woensdagavond 20.00-21.30 uur
15 lessen € 189,00 exclusief materiaal
start september 2020

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een beeldverhaal - zij het in de vorm van een strip van vier plaatjes, een comic, manga of een graphic novel – dan is de cursus striptekenen voor jou. De cursus bestaat uit 15 lessen van ieder twee en een half uur waarin de volgende facetten van striptekenen worden behandeld: *Karakters ontwerpen *Bewegende figuren tekenen *Geloofwaardige achter gronden maken *Hoe een verhaal te vertellen met beelden *De compositie van een strippagina schetsen, tekenen en inkten *En het verschil tussen manga, comics, strips en graphic novels. We brengen in de les theorie meteen in de praktijk door heel veel te tekenen. Van één plaatje met een figuur in beweging tot complete strip pagina’s, in deze cursus creëer jij jouw eigen beeld verhaal.

Inschrijven

Striptekenen vervolg

Volwassenen

Docent: Hanna Looye    (cursusnr. 85)
woensdagavond 20.00-21.30 uur
15 lessen € 189,00 exclusief materiaal
start bij voldoende belangstelling

Voor de striptekenaars die meer willen oefenen met anatomie, perspectief en inkt is er de vervolg cursus striptekenen. In deze cursus ga we dieper in op: De anatomie van het bewegende figuur Hoofden en gezichtsuitdrukkingen Perspectief En schilderen met inkt en andere media. Deze cursus is voor de mensen die na de cursus striptekenen zich willen verdiepen in de technische kant van striptekenen. We behandelen bijvoorbeeld hoe je een hand tekent die op je afkomt, hoe je laat zien dat iemand verbaast is, hoe een tekening er uit ziet met meerdere verdwijnpunten en hoe je een schaduw kan tekenen door met inkt pen te arceren.

Inschrijven

EDELSMEDEN

Volwassenen

Zandgieten    cursusnr. 90
maandag of dinsdag 19.30 - 22.00 uur

Docent: Lillian Melker 4 lessen € 123,00 (excl. materiaal, ca. € 50,00 afhankelijk van de hoeveelheid zilver)
start: zodra er voldoende deelnemers zijn

Maak in 4 lessen je eigen unieke zilveren sieraad door gebruik van de eeuwenoude zandgiettechniek! Om zilver te kunnen gieten moet er eerst een mal worden gemaakt. Je begint met het maken van een ontwerp in vijlwas, een makkelijk te bewerken kunststof. Hiervoor gebruik je technieken als zagen en vijlen. Als je sieraad in vijlwas klaar is, maak je er een afdruk van in Delftse gietaarde, een mengsel van zand en olie die de vormen van je ontwerp feilloos overneemt. Na het maken van de afdruk wordt de vijlwas verwijderd zodat er een holle ruimte overblijft waar het zilver in gegoten kan worden, een gietmal. Om te zorgen dat de lucht in de mal kan ontsnappen bij het gieten maak je luchtgaatjes, en vervolgens een giettrechter zodat het zilver de holte kan bereiken. Dan is het tijd om de brander te pakken en het zilver te smelten! Bij een temperatuur van 960C smelt het zilver binnen enkele minuten. Het vloeibare metaal wordt in de giettrechter gegoten en stolt binnenin de mal om zo een exacte replica van jouw ontwerp te vormen. Wat een spannend moment moet het zijn om dan je eigen ontwerp in zilver uit de aarde te wroeten!

Inschrijven

VILTEN

Volwassenen
Docent: Vera Verzijlenberg     cursusnr: 111
maandag 19.30 - 21.30 uur
6 lessen 1 x 14 dagen € 103,00 excl. materiaal
start: eind september 2020 en maart 2021.

In 6 lessen leer je de basis van het wol vilten aan. Vilten kan al op een tafel, aanrecht en koorden zelfs op schoot. Je hebt in ieder geval altijd nodig, zeep, water, en een ruwe ondergrond zoals b.v. ruwe handdoek, bobbeltjesplastic, rietenmatje enz. Viltbewegingen gebeuren met de gehele platte hand onder gelijkmatige druk. In de eerste 2 lessen leren we de techniek aan,daarna gaan we vilten om een mal, naadloos vilten voor b.v. een hoed of tas, en op een ondergrond van stof. 

Inschrijven

BOETSEREN NAAR MODEL keramiek

alle leeftijden

Docent: Ingrid Mol    (cursusnr: 83)
vrijdag eens in de maand 10.00 - 13.00 uur (half uur lunchpauze)
10 lessen € 256,00 excl. materiaal en stookkosten
data: 20 sept, 18 okt, 15 nov, 13 dec. 2019 en 17 jan, 14 feb, 13 mrt en 10 apr 2020.

Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. We zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het vooral gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna zullen er een aantal lessen zijn waarin we langer aan een groter beeld werken. Er zal een portret worden geboetseerd dat na afloop afgegoten wordt in gips. Het maken van armaturen en het maken van een gipsmal is onderdeel van de cursus.

  

Inschrijven

GRAFIEK

Volwassenen
Grafiek
Docent: Serge van Empelen     cursusnr: 60
donderdag 19.30 - 22.00 uur
8 lessen € 144,00 (excl. materiaal)
start: september 2020.

Als u deze cursus volgt krijgt u inzicht en ervaring met diverse grafische technieken, maar ook over hun geschiedenis en hoe een grafische werkplaats er uit zou kunnen zien.  Etsen: Bij etsen heb je een zuurbak nodig, hoe werkt dat? U gaat een droge naald-ets maken. Maar ook werken met aquatint. Bij het afdrukken van uw etsplaat, werk je met een drukpers. Hoe ga je daarmee om? Leren hoe je een etsplaat moet inkten en afslaan. Hoe maak je een perfecte afdruk van je werk op de etspers.  Linodruk: Je leert de basis van het maken van een linoleumdruk en hoe je daarmee meerkleurendrukken kan maken. Zeefdrukken: Introductie in het zeefdrukken en het werken met sjablonen. Drukken doe je met inkten. Voor iedere techniek heb je een andere nodig. Welke kies je waarvoor? Maar ook: Wat zijn de verschillen tussen een diep-, vlak- en hoogdruk. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende technieken.  Cursisten met een voorkeur voor een bepaalde techniek kunnen er voor kiezen om zich uitsluitend met die techniek bezig te houden. In zijn eigen werk is de docent, Serge van Empelen altijd weer geboeid door de grafische eigenschappen die het werk een eigen karakter geven. Bovendien kan hij er zijn passie voor tekenen in uitleven.

Inschrijven

Ruimtelijke Vormgeving Korte cursus

Volwassenen
RUIMTELIJKE VORMGEVING / EXPERIMENTELE BEELDHOUWLESSEN
Docent: Serge van Empelen     cursusnr: 65
vrijdag 19.30 - 22.00 uur
8 lessen € 144,00 (excl. materiaal)
start: bij voldoende aanmeldingen.

In deze cursus gaan we meer conceptueel aan het werk. Het is aan de cursist met welk materiaal er wordt gewerkt of welk materiaal je eens wilt uitproberen. Serge van Empelen heeft een enorm grote materiaalkennis om vele verschillende technieken uit te leggen en te proberen. We benaderen het beeld meer vanuit het concept. Wil je eens proberen een beeld in staal te maken en te lassen? Of misschien wil je kleien en daarvan een gipsen mal maken om het beeld weer te gieten in aluminium cement. Of je maakt combinaties van verschillende materialen, het kan allemaal in deze experimentele lessen. Materialen: Je neemt zelf materialen mee waarmee je wilt werken. (gips / klei / glas / cement etcetera.)

Inschrijven

Het goud van Gustav Klimt

Volwassenen
HET GOUD VAN GUSTAV KLIMT
Docent: Afke Spaargaren     cursusnr: 91
vrijdag 19.30 - 22.00 uur
5,5 uur € 49,50 en € 5,00 materiaalkosten
29 augustus 2020

De Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) staat centraal in deze workshop. “Judith l” uit 1901, en de “Kus” uit de periode 1907-1908 zijn twee van zijn bekendste werken. Na een inleiding over zijn leven, de tijd waarin hij leefde en de kenmerken van zijn werk, zoals zijn decoratieve versieringen, waarbij hij veel werkte met bladgoud, zijn vrouwenportretten, zijn allegorische werken en zijn landschappen, we ons laten inspireren door zijn werk en zullen voorbereidende schetsen gaan maken voor een compositie op papier. We zullen gaan werken met acrylverf en allerlei collage materialen, zoals (goud) kleurige stoffen en decoratief papier. Na een korte lunchpauze van een half uur gaan we weer aan de slag en na afloop bespreken we het werk met elkaar. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Inschrijven

Het stilleven van Gorgio Morandi

Volwassenen
HET STILLEVEN VAN GORGIO MORANDI
Docent: Afke Spaargaren     cursusnr: 89
zaterdag 10.00-16.00 uur (half uur lunchpauze)
5,5 uur € 49,50
5 september 2020 2020

De Italiaanse kunstenaar uit Bologna (1890-1964) staat centraal in deze workshop. Na een inleiding over zijn leven en de kenmerken van zijn werk, zoals de sobere kleuren, de tonale verhoudingen, de verstilde weergave van ruimtelijkheid met vorm- en restvormen, zullen we met behulp van allerlei vaasjes, doosjes, kommetjes en flessen een aantal “Morandi-achtige“ stillevens neerzetten met elkaar. Hierbij letten we op het maken van een compositie met de eenvoudige voorwerpen met gedempte kleuren, die in de buurt komt van de intieme stillevens van de meester zelf. Hiervan zullen we diverse foto’s maken. De kijkhoogte is belangrijk bij het beoordelen van de juiste compositie. Hierna zullen we met houtskool of potlood een aantal schetsen maken op papier. We bespreken het werk met elkaar en besluiten welke schets uitgewerkt gaat worden met acryl en/of olieverf op papier of doek. Na de korte lunchpauze gaan we aan het werk en na afloop bespreken we het werk met elkaar. Geschikt voor zowel beginners- als gevorderden.

Inschrijven