Korte Cursussen & Workshops

Introductiecursus Striptekenen

Volwassenen

Docent: Hanna Looye    (cursusnr. 112)
Woensdagavond 20.00-21.30 uur
4 lessen € 74,50
Start 6 maart 2019

Vier woensdagavonden waar u o.l.v. docent Hanna Looye de beginselen van het striptekenen leert. Natuurlijk zal er bij voldoende belangstelling een vervolg- verdiepingscursus worden aangeboden.
Één afbeelding kan een heel verhaal vertellen. Maar wil je een verhaal vertellen waarin tijd verstrijkt en meerdere dingen gebeuren dan kan je dit het beste doen met een reeks van afbeeldingen. In deze introductiecursus leer je hoe je met één of meer afbeeldingen een mop kan vertellen, een ervaring kan beschrijven of een verhaal kan laten zien.
Tijdens de cursus ontwerp je jouw eigen stripfiguur, verzin je een wereld en de avonturen die jouw stripfiguur hierin beleeft en teken je meerdere korte stripverhalen. We gaan in op hoe je een strip karakter ontwerpt, hoe je hem laat bewegen en verschillende emoties geeft. De achtergrond in de strip waarbij we kijken naar verschillende manieren waarop je de scene kan laten zien. Kaders en de hoeveelheid plaatjes die je nodig hebt om een verhaal te vertellen. En ten slotte de manier waarop jij jouw verhaal uitbeeld in tekst en afbeelding.

Inschrijven

CHINEES DRAAIEN EN DECOREREN

Docenten: Li Zhen (China) en Simone Haak(NL) (cursusnr: 95)
Zondag 24 maart van 10.30 - 16.00 uur
€ 57,50 excl. materiaal en bakkosten

Chinees Draaien en Decoreren. Demonstratie draaien en workshop decoreren op Chinees porselein: demonstratie draaien en hands-on decoreren met Chinese kwasten en transfers op echt Chinese porseleinen voorwerpen.

In een ééndaagse workshop wordt u ingeleid in het draaien en decoreren van chinees porselein. ( In power point) presentatie over keramiek in China, de samenwerking tussen Li Zhen en Simone Haak (ZhenXi), over de techniek die door Chinese pottenbakkers wordt gebruikt en de Chinese schildertechnieken. Li Zhen geeft een demonstratie theepotten draaien en neemt eigen werk mee om een idee te geven van de resultaten. Tijdens een theeceremonie kan er Chinese thee worden geproefd.

In de middag gaat u zelf aan de slag: Na een demonstratie over de technieken en motieven die door Chinese schilders gebruikt worden om keramiek te decoreren, ga je zelf aan de slag. Hierbij gebruik je authentieke, handgemaakte Chinese kwasten en de uit China afkomstige decals. Om de penseelstreek van de verschillende kwasten te leren kennen, wordt er eerst met water geoefend op speciale tekenborden op A4 formaat, het ‘Magic Board’. De porseleinen producten waarop gedecoreerd wordt, komen uit China en zijn biscuit (1 keer) gebakken. Men kan kiezen uit verschillende modellen, schaaltjes, vaasjes, bekers en diverse dekseldozen. Na het decoreren worden de producten geglazuurd en gebakken. Later, na het bakken, kan het werk mee naar huis worden genomen.   

Inschrijven

EDELSMEDEN

Volwassenen

Zandgieten    cursusnr. 90
maandag 19.30 - 22.00 uur

Docent: Lillian Melker 4 lessen € 118,50 (excl. materiaal, ca. € 50,00 afhankelijk van de hoeveelheid zilver)
start:zodra er voldoende deelnemers zijn

Maak in 4 lessen je eigen unieke zilveren sieraad door gebruik van de eeuwenoude zandgiettechniek! Om zilver te kunnen gieten moet er eerst een mal worden gemaakt. Je begint met het maken van een ontwerp in vijlwas, een makkelijk te bewerken kunststof. Hiervoor gebruik je technieken als zagen en vijlen. Als je sieraad in vijlwas klaar is, maak je er een afdruk van in Delftse gietaarde, een mengsel van zand en olie die de vormen van je ontwerp feilloos overneemt. Na het maken van de afdruk wordt de vijlwas verwijderd zodat er een holle ruimte overblijft waar het zilver in gegoten kan worden, een gietmal. Om te zorgen dat de lucht in de mal kan ontsnappen bij het gieten maak je luchtgaatjes, en vervolgens een giettrechter zodat het zilver de holte kan bereiken. Dan is het tijd om de brander te pakken en het zilver te smelten! Bij een temperatuur van 960C smelt het zilver binnen enkele minuten. Het vloeibare metaal wordt in de giettrechter gegoten en stolt binnenin de mal om zo een exacte replica van jouw ontwerp te vormen. Wat een spannend moment moet het zijn om dan je eigen ontwerp in zilver uit de aarde te wroeten!

Inschrijven

VILTEN

Volwassenen
Docent: Vera Verzijlenberg     cursusnr: 65
maandag 19.30 - 21.30 uur
6 lessen 1 x 14 dagen € 100,00 excl. materiaal
start: eind september 2018 en maart 2019 bij voldoende deelnemers.

In 6 lessen leer je de basis van het wol vilten aan. In de eerste 2 lessen leren we de techniek en hierna gaan we naadloos vilten voor b.v. een hoed of tas, vilten om een mal, of op een ondergrond van stof. .

Inschrijven