Kijken is een Kunst!

Volwassenen

Contemplatief kijken, de kunst van het (niet) oordelen
maandag van 20.00 -21.30
Docent: Fennanda Eleveld  
5 lessen € 97,50
19 en 26 september en 3, 10 en 17 oktober 2022

In deze cursus gebruiken we de filosofie van het kijken. De vragen in de kunst van het kijken gaan over het kijken zelf.  Over wat er te zien valt en hoe we dat kunnen ontdekken. Wie meer weet van zichzelf, weet meer van de ander, het onbekende.  
Wie meer weet van de ander  ziet meer.

Kijkt het kunstwerk terug?
Kunnen we vertrouwen op onze waarneming? 
Hoe  ‘veroveren’ we een kunstwerk met respect voor de maker?
We onderzoeken  onze eigen oordeelvorming, onze waarneming en de werking van ons denken en voelen als we naar kunst kijken. 

Contemplatief kijken naar kunst…Wat is dat eigenlijk?

Het werk helemaal toelaten. De zintuigen openen. Ons laten raken. Troost vinden.
Does it heal or reveal? …
We onderzoeken de betekenis van kunstwerken met behulp van diverse ( door onze cultuur bepaalde )  perspectieven: we kijken naar het kijken.

Fennanda Eleveld is kunstenaar, museumdocent, teken en schilderdocent en meditatie leraar.
Zij  nodigt u in deze cursus uit om buiten de eigen kaders te stappen.

"Naar kunst kijken maakt je wereld groter en laat grenzen verdwijnen. Fennanda laat je andere manieren van kijken zien, waardoor kijken meer wordt dan het lijkt."
"Met elkaar ervaren en uitwisselen hoe je allemaal anders kunt kijken naar hetzelfde kunstwerk en er zulke verschillende dingen aan kunt beleven.”
"Langer kijken, leuke vragen, mooie en diverse kunstwerken .. de manier waarop Fennanda het begeleidt zorgt voor een grote toegevoegde waarde.”
“Heel inspirerend! Ik geniet nu driedubbel van een expositie, heb ik al ervaren.”
“Dankzij de kunst van het kijken heeft Fennanda in mijn geest een deurtje geopend, en nieuwsgierig gemaakt!"
Previous
Next

Striptekenen

woensdagavond 20.00-21.30 uur
Docent: Hanna Looye 
15 lessen € 193,50 exclusief materiaal
start: september 2022

Ben jij geïnteresseerd in het maken van een beeldverhaal: een krantenstrip, comic, manga of graphic novel?

Na vijftien lessen van twee uur heb jij je eigen stripverhaal: verzonnen, geschreven én getekend door jou. Tijdens de cursus worden de volgende facetten van het striptekenen behandeld:

 

* Het tekenen van beweging. Hoe zit een lichaam in elkaar en hoe teken je bijvoorbeeld een hand die op je akomt.

* Het vertellen van een verhaal in meerdere afbeeldingen. Wat maakt een goed verhaal en hoe beeld je dat het beste uit?

* Het ontwerpen van een helder en geloofwaardig karakter. Wat maakt dat mensen meer willen weten over jouw hoofdpersoon en hoe zorg je ervoor dat ze hem door het verhaal heen blijven herkennen?

* Het bouwen van werelden. We gaan in op achtergronden, het belang van details en de basisbeginselen van perspectief tekenen.

* Het tekenen met inkt, waterverf en (als je een tablet hebt) de computer. Want een strip is pas af als hij geïnkt is. 

De smaak van inkt

Volwassenen

Dagworkshop vrij werken met inkt
zaterdag van 10.00 -12.30 en van 13.30 -16.30 uur, inclusief lunch en pauze van 12.30 -13.30 uur
Docent: Fennanda Eleveld    
€ 67,50 materiaal € 7,50
zaterdag 25 juni 2022

“Een oud gezegde bevestigt dat diegene die zich bekwaamt in het schilderen langer zal leven, omdat het leven dat je met een penseel hebt gecreëerd, het leven zelf versterkt.”

Schilderen met inkt nodigt uit tot eenvoud en spontaniteit. Inkttechnieken worden door kunstenaars uit Oost en West al eeuwen gebruikt om zich uit te drukken. Schilderen in gewassen inkt is een Oost-Aziatische schildertechniek van Chinese oorsprong. Met een penseel wordt Oost-Indische inkt in verschillende waterverdunningen aangebracht op rijstpapier. In het Chinees staat de schildertechniek bekend als ‘shuǐ mò huà’, in het Japans als ‘sumi-e’. Maar ook westerse kunstenaars bekwaamden zich in inkt schilderen. Rembrandt tekende en schilderde met pen, penseel en inkt en van Gogh gebruikte inkt om te schetsen en te tekenen. In de hedendaagse kunst zien we Marlene Dumas op geheel eigen wijze gebruik maken van de klassieke inkttechniek. We kennen allemaal de tekeningen van Rembrandt. Zwarte inkt, variërend van puur zwart tot de lichtst mogelijke schakering, vermengd met water kan een rijke wereld tevoorschijn toveren. Het boek ‘Le goût de l’encre’ van kunstenaar Gao Xingjian toont hoe je met gebruik van de klassieke technieken een schilderachtige verbeelding tot leven kunt brengen. In deze workshop maken we  kennis met de eigenschappen van inkt en papier, met ons eigen handschrift en met de diverse mogelijkheden van inkt en water.

‘s Ochtends verdiepen we ons op speelse wijze in de streek van het penseel, ontdekken we de vrijheid van het schilderen en leren we ontspannen ‘luisteren’ naar het penseel.

‘s Middags gaan we aan het werk met opdrachten binnen een aantal geselecteerde thema’s. Ook hier werken we vanuit eenvoud en spontaniteit.

We sluiten de workshop af met een nabespreking en presenteren het werk aan elkaar.

Edelsmeden

Volwassenen

Dinsdagavond 19.30 – 22.00 uur
Docent: Lillian Melker
4 lessen € 127,50 (excl. materiaal, ca. € 50,00 afhankelijk van de hoeveelheid zilver)
start: 24 januari 2023

Bij deze cursus edelsmeden maak je je eigen sieraad door middel van een eeuwenoude techniek: zandgieten! In 4 avonden maak je een eigen ontwerp, een model van jouw sieraad in was, en een mal van dit model. Nadat je zelf je ring, hanger of ander sieraad ontworpen hebt ga je aan de slag met figuurzaag en vijl om een wasmodel te maken. Als je model klaar is gaan we de mal maken; en hier komt de naam ‘zandgieten’ vandaan. De uit 2 delen bestaand mal wordt namelijk gemaakt van een speciaal soort zand. Als de afdruk goed gelukt is ga je zelf zilver smelten, om dat vervolgens in de mal te gieten. Het vloeibare zilver vult de holle ruimte in de mal op, en zo heb je een perfecte replica van jouw wasmodel gemaakt!  

De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

 

Vilten

Volwassenen

maandag 19.30 – 21.30 uur
Docent: Vera Verzijlenberg   
6 lessen 1 x 14 dagen € 107,50 excl. materiaal
start: 6 maart 2023

Altijd al eens willen kennismaken met het maken van vilt? In zes lessen ervaar je hoe het is om van losse wolvezels vast vilt te maken. Met warm water, zeep en je blote handen gaan we aan de slag.

Wol vervilt onder invloed van wrijving, warmte, vocht en zeep. Je moet het voelen: hoe dik is het vilt, is het te nat of te droog – allemaal aspecten die het proces van vervilten beïnvloeden.

Wij vilten voornamelijk met de wol van het merinoschaap. Het uitleggen van de wol doe je met droge handen op bubbeltjesplastic, waarna je het gaat besprenkelen met sop van groene zeep.Met rustige, draaiende bewegingen zet je het proces van vilten in gang. Na enige tijd zal je merken dat de vezels vastzitten en een geheel vormen:  een magisch moment!

In de eerste twee lessen leren we de techniek aan, daarna gaan we vilten om een mal  voor bijvoorbeeld een hoed of tas

Je zult ervaren dat je na deze cursus gegrepen bent door het viltvirus!

Boetseren naar model

vanaf 18 jaar

donderdag, 10.00 – 12.30 uur
Eenmaal per maand
Docent: Ingrid Mol   
10 lessen € 221,00 excl. materiaal, stookkosten en kosten voor het model.
start: september 2022

Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. We zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het er vooral om gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna werken we in een aantal lessen  langer aan een groot beeld. Er wordt dan een portret geboetseerd wat na afloop afgegoten wordt in gips. Ook het maken van armaturen en een gipsmal is onderdeel van de cursus. Daarnaast wordt er een excursie georganiseerd naar een museum of een tentoonstelling.

Grafiek

Vanaf 16 jaar

donderdag, 19.30 – 22.00 uur
Docent: Serge van Empelen 
8 lessen € 149,50 (excl. materiaal)
start: 26 januari 2023

Een van zijn favoriete uitingsvormen van de docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen is grafiek: “Ik heb een enorme passie voor een vers gedrukte ets op het dikke handgeschepte papier. De prachtige fijne lijntjes die getekend zijn met droge naald of via een aquatint, de verschillende grijswaarden die je in een aquatint kan creeëren. De afdruk van een uitgesneden lino, de uitstraling en het eigen karakter van deze technieken is niet te evenaren met welke andere techniek dan ook.” Deze cursus geeft inzicht in de grafische technieken. De cursist kan kiezen welke grafische technieken hij of zij wil gaan leren en bewerken. Etsen, linosnedes, zeefdrukken.

Etsen is een wereld op zich. Zovele verschillende technieken die je afzonderlijk kan gebruiken of kan combineren. In het atelier staan professionele etspersen en een grote veilige zuurbak met rand-afzuiging. Van het tekenen tot aan het uiteindelijk drukken van je etsplaat is een heel geduldig en precies werkje maar heeft iets magisch. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe het hele proces werkt en kun je uiteindelijk je eigen artistieke ets creëren en meerdere keren drukken.

Linodruk. Je leert de basis van het maken van een linoleumdruk en hoe je daarmee een meerkleurendruk kan maken. Zeefdrukken: Introductie in het zeefdrukken en het werken met sjablonen.

Drukken doe je met inkten. Voor iedere techniek heb je een andere nodig. Welke kies je waarvoor? Maar ook:  Wat zijn de verschillen tussen een diep-, vlak- en hoogdruk. Leer een van de of meerder technieken van grafiek in deze bevlogen lessen en verwonder je over de prachtige artistieke resultaten die de grafische technieken je kan bieden!

Ruimtelijke vormgeving, Expirimentele beeldhouwlessen

Alle leeftijden

 
Woensdag 19.30 – 22.00 uur
Docent: Serge van Empelen 
8 lessen € 149,50 exclusief materiaal en model
start: bij voldoende aanmeldingen

Het concept, verscheidenheid in materialen en het experimentele staan centraal in deze lessen.
Een kleibeeld gieten in epoxy of gips? Altijd al eens een beeld willen lassen of opbouwen vanuit een stalen constructie?

Meer doen met papier maché, een beeldje maken in boetseerwas? Verschillende materialen combineren?  In deze cursus kan het allemaal: de cursist krijgt alle ruimte en aandacht voor zijn eigen

experiment en ontdekkingstocht. Je kan zelf met een idee of techniek aan de gang te gaan of de opdrachten van de docent volgen.

Samen wordt er gekeken en gezocht naar de juiste oplossing en werkwijze. Docent Serge geeft uitleg over de technieken en materialen, maar wil ook graag de persoonlijke beeldtaal van de cursisten ontdekken en deze verder ontwikkelen in een eigen stijl.

 

Het goud van Gustav Klimt

Volwassenen

zaterdag 10.00 – 16.00 uur (half uur lunchpauze)
Docent: Afke Spaargaren  
5,5 uur € 54,50 en € 5,00 materiaalkosten
27 augustus 2022

Op 7 oktober 2022 opent in het van Gogh museum in Amsterdam een tentoonstelling over de bekende Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918). Reden te meer om n.a.v. deze expositie even ons licht te laten schijnen over deze kunstenaar, o.a. bekend van het schilderij ‘Judith l’ uit 1901 en ‘De Kus’ uit de periode 1907-1908.

Na een inleiding over zijn leven en de kenmerken van zijn werk, zoals de decoratieve versieringen met bladgoud, zijn vrouwenportretten, zijn allegorische werken en zijn landschappen, zullen we ons laten inspireren door zijn werk en beginnen met voorbereidende schetsen voor een compositie op papier.

 We schilderen met acrylverf en werken met diverse collagematerialen, zoals goudkleurige stoffen en decoratief papier.

Na afloop bespreken we het werk met elkaar.

Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Het stilleven van Gorgio Morandi

Volwassenen

zaterdag 10.00-16.00 uur (half uur lunchpauze)
Docent: Afke Spaargaren  
5,5 uur € 53,50
3 september 2022

De Italiaanse kunstenaar uit Bologna (1890-1964) staat centraal in deze workshop.
Na een inleiding over zijn leven en de kenmerken van zijn werk, zoals de sobere kleuren, de tonale verhoudingen, de verstilde weergave van ruimtelijkheid met vorm- en restvormen, zullen we met behulp van allerlei vaasjes, doosjes, kommetjes en flessen een aantal “Morandi-achtige“ stillevens neerzetten met elkaar. Hierbij letten we op het maken van een compositie met de eenvoudige voorwerpen met gedempte kleuren, die in de buurt komt van de intieme stillevens van de meester zelf. Hiervan zullen we diverse foto’s maken. De kijkhoogte is belangrijk bij het beoordelen van de juiste compositie. Hierna zullen we met houtskool of potlood een aantal schetsen maken op papier. We bespreken het werk met elkaar en besluiten welke schets uitgewerkt gaat worden met acryl en/of olieverf op papier of doek.
Na de korte lunchpauze gaan we aan het werk en na afloop bespreken we het werk met elkaar.
Geschikt voor zowel beginners- als gevorderden.