Over online lesgeven in Corona-tijd: “In een tijd van isolatie leerde ik mijn collega zelfs beter kennen.”

De afgelopen maanden hebben onze docenten vanwege de corona maatregelen alleen online les kunnen geven. Dat was even wennen! Hoe hebben onze docenten dit nu eigenlijk ervaren? In een korte blog laten onze docenten weten wat ze van deze periode vonden, welke moeilijkheden ze tegenkwamen, of er misschien ook positieve kanten waren aan het online lesgeven, etc. Aan het woord: Mark van der Werf, onze slagwerkdocent.

“Toen wij als docententeam van Toonbeeld 15 maart jl. het bericht kregen dat de overheid had besloten om de scholen in heel het land te sluiten was dat wel even schrikken. Op de daarop volgende zondagavond kregen mijn collega’s en ik een mail van onze directeur dat per direct onze mooie kunst- en cultuurinstelling werd gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Aanvankelijk dacht ik dat dit hooguit drie á vier weken zou gaan duren…

Om die periode te overbruggen maakte ik een aantal lesvideo’s drumtechniek voor mijn leerlingen. Deze video’s heb ik heel algemeen gehouden zodat elke leerling, ongeacht het niveau, deze technieken kon gaan oefenen. Hier zouden ze wel genoeg aan hebben om die weken door te komen en dan zouden we daarna met normale lessen de draad gewoon weer oppakken. Wat mij gelijk al opviel was dat leerlingen, maar ook zeker de ouders, zo positief waren over deze video’s. Ik kreeg lekker enthousiaste feedback: “Wat super van je dat je dit zo doet” en “Geweldig Mark, dit is net wat onze zoon nodig heeft om een beetje afleiding te hebben. Hij wordt er super blij van.”     

Al snel bleek dat deze situatie echt veel langer zou gaan duren dan de drie tot vier weken waar ik aan had gedacht. Toen heb ik alle ouders van mijn leerlingen ingelicht dat de drumlessen online zouden gaan plaatsvinden, wat dus inhield dat de lessen via Skype, Zoom of WhatsApp videocall zouden worden gegeven. 

Voor het eerst online

Op maandag was het zover: ik startte met de eerste online lessen. Mijn auto laadde ik in met mijn eigen drums, want ik kon nu van de gelegenheid gebruik om mijn leslokaal bij Toonbeeld te gebruiken als een soort privéstudio. En dus laadde ik die maandagochtend in Castricum mijn auto uit en sjouwde ik mijn eigen drums het lokaal in. Uiteindelijk speelt je eigen instrument toch het beste! Maandagmiddag had ik de eerste online lessessie. Ik was blij verrast! Mijn leerlingen hadden goed naar mijn techniekvideo’s gekeken en een aantal  van hen was echt met sprongen vooruit gegaan! En ook nu weer waren de ouders én de leerlingen positief. 

In tegenstelling tot de meeste van mijn collega’s heb ik ervoor gekozen om al mijn lessen, voor zowel Toonbeeld als Slagwerkschool Leeuwarden (waar ik als zzp-er aan ben verbonden), vanuit mijn leslokaal bij Toonbeeld te geven. De simpele redenen hiervoor was dat vanuit huis lesgeven voor mij geen optie was. Natuurlijk i.v.m. geluidsoverlast, die is met drums natuurlijk aanzienlijk, maar ook vanuit het idee om voor mijzelf een soort flow te houden van ‘naar het werk gaan’. Daarbij kon ik dan ook nog na afloop van mijn lessen zelf lekker studeren: tel uit je winst!

Koffiegesprekjes met mijn collega Peter

Gelukkig was ik bij Toonbeeld niet helemaal alleen, want wat bleek: onze cellodocent en huistimmerman Peter Suring* was er ook om zijn online lessen te geven. Iedere dag gezellig samen koffie drinken en even bijkletsen was echt heel wat waard in deze tijd waarin we voornamelijk geïsoleerd waren. Wel bijzonder: in een tijd van isolatie leerde ik mijn collega juist beter kennen. Tijdens onze koffiegesprekjes kwamen we ook op het idee om voor mijn lokaal een kast/stellage te bouwen om alle instrumenten, o.a. snaredrums, conga’s, tom toms en bassdrums, in op te bergen zodat ik het hele lokaal een nieuwe inrichting kon geven. 

Lesgeven doe ik tóch het liefst live

Ik heb dus een hoop positieve ervaringen gehad tijdens de online lesperiode. Maar wat ik erg moeilijk vond aan het online lesgeven is dat je niet met een leerling kunt samenspelen. Je moet je lessen dus anders vormgeven. Ik merkte dat ik wat meer in de rol van drumcoach ging zitten, dat ik meer aanwijzingen gaf en op leerlingen inpraatte dan dat ik daadwerkelijk speelde. De leerling zelf deed dus het werk. Best prettig dat je dan met een kopje koffie in de hand kan kijken hoe een leerling de oefening uitvoert, maar ik vond het wel extra vermoeiend omdat je constant mentaal alert moet zijn en extra geconcentreerd moet opletten via zo’n online verbinding.

Al met al heb ik deze manier van lesgeven als heel positief ervaren, maar ben ik toch heel blij dat we sinds juni weer op de reguliere manier de lessen hebben kunnen hervatten. Met mijn leerlingen live voor mijn neus, terwijl ik ze van dichtbij (maar op coronaproof afstand) kan zien en horen spelen, geeft het toch net even lekkerder les!”

Mark van der Werf

Collega Peter Suring bouwde onze corona-spatschermen, waardoor we nu weer veilig en verantwoord binnenshuis les kunnen geven. Benieuwd naar Peter zijn ervaringen met het online lesgeven? Lees hier zijn verslag.

Comments are closed.