In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Jan Jaap Langereis, onze blokfluitdocent!

Jan Jaap, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Mijn naam is Jan Jaap Langereis. Ik ben 57 jaar en ik geef blokfluitles en leid een blokfluitorkest bij Toonbeeld Geesterhage. Daarnaast geef ik les bij Muziek- en Dansschool Heiloo en Muziekschool Boedijn in Hoorn en leid ik drie popkoren (in Alkmaar, Heiloo en Heemskerk).

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

In 1970 kreeg ik mijn eerste blokfluitles in Langedijk. Na verhuizing naar Heiloo heb ik les gehad op Muziekschool Heiloo tot ik in 1980 aangenomen werd op het Sweelink Conservatorium Amsterdam, waar ik in 1986 afstudeerde. Naast de blokfluit speel ik klavecimbel en piano (waarop ik mijn leerlingen graag begeleid) en heb ik altijd veel interesse gehad in bijna alle muziekstijlen (van middeleeuws tot metal). Ook heb ik door de jaren heen veel gezongen in koren en kleine ensembles. Ik was bijvoorbeeld tien jaar leadzanger en toetsenist in een progressieve rockband waarin ik óók de blokfluit regelmatig bespeelde!

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend muzikant?

Les geven is erg leuk, maar zelf spelen ook! Het gebeurt niet meer zo frequent als voorheen, maar met een bepaalde regelmaat geef ik samen met collega’s en muziekvrienden concertjes door (vooral) heel Noord-Holland. Waar en wanneer zal op de Facebookpagina te vinden zijn, dus als je me een keertje live wilt zien en horen, houd de pagina dan goed in de gaten!

Wat is het laatste concert dat je zelf bezocht hebt?

Eind 2019 ben ik naar twee concerten geweest. Ik ben groot fan van het Nederlands Kamerkoor, vooral a capella, en heb een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ mogen horen met muziek van de Renaissance tot de 20e eeuw. Begin september bezocht ik de progressieve metalband Ayreon die een soort Rockopera uitvoerde: veel fantastische zang maar ook akoestische momenten met cello, viool, fluit en dergelijke. Zoals ik al eerder zei, ik houd van alle soorten muziek en bezoek dus ook heel verschillende concerten!

Dank je wel, Jan Jaap! Wil je eens een blokfluitles bij Jan Jaap proberen en hem leren kennen als docent? Maak dan snel een afspraak voor een proefles!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *