‘Even Kennismaken Met….’ Wilma Bosland

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Wilma Bosland, een van onze Beeldend docenten!

Wilma, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Ik ben Wilma Bosland, geboren in 1956. Ik ben docent Keramiek en docent Kunsteducatie bij Toonbeeld. Als docent Keramiek geef ik cursussen aan volwassenen en als docent Kunsteducatie voer ik schoolprojecten uit op basisscholen waar Toonbeeld mee samenwerkt en doe ik de coördinatie van de CultuurAvonturen in het basisonderwijs. Die projecten zijn zowel kunstlessen aan de kinderen zelf als activiteiten om kunsteducatie een steviger plek in het curriculum van de scholen te geven. In de komende jaren gaan we proberen om die activiteiten uit te breiden naar het voortgezet onderwijs.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan: ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Ik kom niet echt uit een kunstzinnige familie als het om beeldende kunst of muziek gaat, maar er werd altijd wel van alles gemaakt. Kleding, eten, auto’s, enz. Toch ging ik niet meteen naar een kunstopleiding. Met een VWO opleiding vonden mijn ouders, zelf niet hooggeschoold, dat ik beter kon gaan studeren. Dat heb ik dan ook braaf gedaan. Ik was ook wel een boekenwurm, nog steeds wel…. Ik heb van een lekker lange studietijd genoten, dat kon toen nog! Ik studeerde eerst in Utrecht, daarna in Amsterdam (Utrecht was toch een beetje een dorp).

Eenmaal afgestudeerd was ik orthopedagoog. Maar het waren de jaren ’80 en naast mij waren er nog vele andere orthopedagogen, dus er was nauwelijks werk. Er waren wel allemaal leuke werklozenprojecten waardoor toch dat met de handen aan de slag weer boven kwam drijven. Ik ben toen met een docentenopleiding begonnen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Dat heet nu de Breitneracademie. Het was daar voor mij echt thuiskomen. Ik heb daar ruimtelijk vormgeven en keramiek gestudeerd. Textiel kon ook, maar dat kon ik al, vond ik.  

In die tijd was de opleiding vooral gericht op zelf beeldend werk maken, het lesgeven hing er een beetje bij. Toch heb daar wel heel veel geleerd waar ik ook nu bij Toonbeeld nog profijt van heb. Ook van mijn academische studie trouwens. Je leert daar toch goed analyseren, dingen bevragen en grote lijnen zien.

Ik geef nu in mijn eigen lessen aan volwassenen vooral les in pottenbakken. Dat heb, naast mijn docentenopleiding, geleerd op een echte pottenbakkerij in Holysloot. Pottenbakken is lekker ambachtelijk, maar heeft ook een kunstzinnige kant, zeker op de manier waarop ik er graag mee werk. Hoewel ik het geleerd heb aan de hand van kopjes, borden en vazen, wat ik ook mijn cursisten leer in de lessen, ben ik meer geïnteresseerd in het maken van beelden.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat mensen niet klakkeloos doen wat ze worden voorgehouden. Wees maar lekker eigenwijs en experimenteer! Maar keramiek blijft ook een technisch vak, dus er valt veel te leren….

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf actief als uitvoerend kunstenaar?

Ik heb een eigen atelier in Amsterdam en exposeer op diverse plaatsen, al ben ik nu op zoek naar een nieuwe galerie, nadat galerie De Witte Voet gesloten is. Ik ben er trots op dat er werk van mij te zien is in de collectie van keramiekmuseum De Princessehof in Leeuwarden.

Ik ben net terug van een unieke ervaring: op reis èn zelf aan het werk in de bakermat van de porseleingeschiedenis, Jingdezhen in China. Zo fijn dat Toonbeeld me daar de gelegenheid voor geeft. Midden in het schooljaar zes weken op stap en me helemaal wijden aan mijn eigen werk. Dat is toch wel de spagaat tussen lesgeven en een eigen beroepspraktijk.

Veel van mijn eigen werk is te zien op mijn website. Die heeft echter wel weer wat aandacht nodig. Hij is niet helemaal up-to-date.

Wat is de laatste tentoonstelling die je zelf bezocht hebt?

Als ik naar tentoonstellingen ga zijn dat net zo vaak tentoonstellingen met beeldende kunst als keramiek. Ik ben groot fan van het werk van Johan Tahon, die ik vorig jaar voor het laatst zag in museum Bonnefanten in Maastricht. Moderne keramiek geëxposeerd tussen de middeleeuwse heiligenbeelden. Dat zou ik ook wel willen, in het Rijksmuseum bijvoorbeeld.

Het leuke van werken bij Toonbeeld vind ik ook dat er ook mensen zijn die met muziek en theater bezig zijn. In mijn volgende leven wordt het voor mij muziek! Ik ben me al beetje aan het voorbereiden, zingend in een koor, maar dat mag geen naam hebben. Al is dat ook iets wat ik als kind ook deed. Naar concerten ga ik niet vaak (te weinig), maar als Patti Smith in Paradiso speelt ben ik er….

Dank je wel, Wilma! Wil je meer weten over het eigen werk van Wilma, neem dan een kijkje op haar website. Ben je benieuwd naar de lessen van Wilma, maak dan een afspraak voor een proefles POTTENBAKKEN of KERAMIEK, en leer Wilma als docent kennen!

Comments are closed.