Concert op Zondag met Trio Trabant & het Karpaten Ensemble
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 25/11/2018
15:00

Locatie
Theater Koningsduyn

Categorieën


Toonbeeld, Concert op Zondag

Trio Trabant & het Karpaten Ensemble

 

Het Trio, bestaande uit Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong, speelt muziek uit een gebied dat ooit Centraal Europa heette. Daar vond na de Eerste Wereldoorlog een politieke aardverschuiving plaats en ontstonden nieuwe staten. Het resultaat was een soort lappendeken die onder de noemer Balkan werd gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kaarten opnieuw geschud en werden alle bestaande regimes vervangen.

 

Eén geheel

De enige verbindende factor met het verleden bleef de volksmuziek. Per regio heeft die weliswaar een geheel eigen karakter, maar heeft ook veel gemeenschappelijke kenmerken qua klankkleur, ritmen en instrumentarium. Daarin onderscheidt ze zich  duidelijk van de volksmuziek in West-Europa. Voor het gemak karakteriseert Trio Trabant het als muziek uit Zuid-West Zigeunië, waar voor de val van de muur de Trabant nog overal rondreed.

 

Muziek en dans

Het uitzonderlijke van dit concert zit ‘m niet alleen in de muziek maar ook in het gezamenlijk optreden met een deel van het Karpaten Ensemble. Dit laat de rijkdom zien van de volksdansen in Zuid-West Zigeunië, waarbij parendansen worden afgewisseld met stoere mannendansen. Daarbij worden ook de verschillen tussen de Hongaarse, Roemeense en de Zigeuner-dansen gedemonstreerd. Het zorgt voor een wervelend spektakel en maakt duidelijk dat dans en muziek uit genoemd gebied onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

 

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 15,50, 65+ € 13,50, kinderen (<12) € 6,50; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen.

Kaarten bestellen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *