Hilde schept op; over eten van vroeger
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 24/02/2018 - 21/05/2018
Hele dag

Locatie
Huis van Hilde

Categorieën


Vandaag de dag halen we onze boodschappen bij de supermarkt om de hoek en toveren we dezelfde dag iets lekkers op tafel. Hoe ging dat vroeger eigenlijk? Hoe kwam de mens in de prehistorie aan eten? Wat aten de Romeinen, en hoe zag een gedekte tafel er in de middeleeuwen uit? De tentoonstelling laat zien hoe eten werd verkregen, bereid en gegeten in verschillende periodes van onze geschiedenis. Archeologische vondsten uit Noord-Holland illustreren dat.

Potten, pannen en servies

Er zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen te zien zoals potten, schalen en serviesgoed om mee te koken of eten in te bewaren. Zelfs de poffertjespan ontbreekt niet. Daarnaast zijn er werktuigen waarmee werd gejaagd of voedsel mee werd bereid. Bijzonder zijn een ovenrooster uit de Bronstijd, zeven uit de Romeinse periode en een middeleeuwse vetvanger. Wat op de tafel stond veranderde natuurlijk ook met de tijd, getuige de fraai gedekte tafels.   

Verandering van spijs….

De wijze waarop men aan zijn eten kwam ontwikkelde zich door de eeuwen heen, en daarmee ook wat en hoe men at. In het Neolithicum ging men van jagen en voedsel verzamelen over op  landbouw en veeteelt; men ging voedsel anders bewaren en klaarmaken, en ook het dieet veranderde. Vele duizenden jaren later bracht de bloei van de handel nieuwe producten op tafel, zoals het Delfts blauw aardewerk dat in de 16de eeuw populair werd als alternatief voor het dure, populaire Chinese porselein.

Extra’s

  • Kinderactiviteiten in vakanties: koekjes bakken, zelf tafeldekken, speurtochten, poppentheater, workshops
  • Historisch menu in Hildes Heerlykhyd, wekelijks nieuwe gerechten
  • Workshops, o.a. broodbakken
  • Speciaal assortiment in de winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *