Akoestisch Gitaar

Docent: Moira Meijer

Uitgangspunt voor deze lessen is de methode opbouw van de klassieke gitaartechniek, de moderne fingerpicking-methode en slaggitaartechniek. Grof gezegd komt het er op neer dat de leerling, leert met de vingers van beide handen, meerstemmig te spelen, maar ook met een plectrum leert aan te slaan en te begeleiden. Daarnaast is er ruimte in de les voor materiaal dat de eigen voorkeur van de leerling heeft.
Het lesmateriaal beslaat alle mogelijke genres en loopt van Klassieke muziek tot Lichte muziek en Popsongs. Popliedjes worden gezongen en begeleid met akkoorden of met een zogeheten “tokkelaanslag”.
Bij de lessen van de jongere leerlingen wordt gebruik gemaakt van z.g.n. concreet materiaal, waarbij gedacht moet worden aan uitvergroot tastbaar notenmateriaal,
waarmee leerlingen d.m.v. opdrachten en spelletjes zich kunnen oefenen in het noten
lezen op de gitaar en waarmee de leerling wordt uitgedaagd om zelf muziekstukjes te maken en zijn/haar creativiteit en inzicht te ontwikkelen. De mogelijkheden van de computer worden benut om in de les meespeelmateriaal aan te passen aan het niveau van de leerling en voor muziekspelletjes met een muziektheoretisch doel.
Samenspelen is een vast onderdeel van de les.

De leerling krijgt wekelijks gerichte opdrachten mee om thuis verder te oefenen.
Het van blad spelen bestaat uit noten en tabalatuur lezen.
Om te beginnen is 6 a 7 jaar een geschikte leeftijd voor akoestische gitaar.
Akoestische gitaar is een goede voorbereiding op ( later ) elektrische gitaar voor de jongste leerlingen.
Akoestische gitaar leent zich voor diverse vormen van samenspel.
6 – 8 jarigen in groepsles minimaal 10 minuten per dag oefenen.
ouderen vanaf 15 minuten per dag