Jussi Paananen

Ik ben 46 jaar. Ik geef vioolles bij Toonbeeld, maar ook bij Triade in Den Helder, Cool in Heerhugowaard en Artex op Texel.

Als vijfjarige jongen ben ik begonnen met vioolspelen. Omdat mijn ouders al twee kinderen hadden die de piano bespeelden, wilden ze voor mij graag iets anders. Dus vroegen ze aan de directeur van de plaatselijke muziekschool of er een instrument was waarbij ze nog wel wat extra jongensleerlingen konden gebruiken. Dat was dus de viool! In Finland, waar ik toen woonde, moet je toelatingsexamen doen voor de muziekschool. Daar moet je zingen, ritmes klappen en nog wat andere testen uitvoeren voordat je überhaupt aan je lessen kunt beginnen. Nou, ik weigerde van alles. Ik was een beetje eigenwijs, denk ik. Na meerdere pogingen om mij de testen te laten doen, heeft de directeur mij toch toegelaten. Kennelijk was er echt een schrijnend tekort aan jongensleerlingen …

Na jaren leren (en examens doen!) aan de muziekschool kwam het moment om te bedenken wat ik zou gaan studeren. Nou was ik niet echt een persoon die al heel duidelijk voor ogen had wat dat moest gaan worden. Ik koos voor het conservatorium om nog iets meer bedenktijd te hebben over wat ik verder wilde gaan doen. Na een jaar studie ging ik in militaire dienst en daar werd het me helemaal duidelijk: muziek is mijn ding! Ik had een ontzettend goede docent in Finland: Zoja Istomina (uit Oekraïne), een geweldig pedagoog en mensenkenner!

Ik heb ook aan het conservatorium van Rotterdam gestudeerd, bij Benzion Shamir, maar alle diploma’s haalde ik toch aan het conservatorium in Kuopio, Finland.

Ik heb jarenlang in een strijkkwartet gespeeld, maar toen ik mijn vrouw in Nederland ontmoette en mijn studie aan het Rotterdams conservatorium voortzette, moest ik iets anders vinden. Dat is het Hobbema piano trio geworden. Ik speel ook regelmatig in het begeleidingsorkest van Medemblik onder leiding van Jan Laan. Ook een hele leuke groep waar ik mijn eigen spel up-to-date kan houden. Of heel wat anders: op een bruiloft of uitvaart spelen of saloonmuziek spelen tijdens een feest. Ook hartstikke leuk om te doen!

Wil je nog meer weten over Jussi en zijn werkzaamheden, ook als uitvoerend muzikantkijk dan even op zijn eigen website.