RONDUIT UITGESPROKEN – OPENING 10 SEPTEMBER

Zaterdag 10 september opent in Geesterhage een heel bijzondere tentoonstelling. RONDUIT UITGESPROKEN van kunstenaar Marieke Warmelink maakt vrouwen zichtbaar door kunst. Met haar kunstproject vraagt de kunstenaar aandacht voor een zeer actueel maatschappelijk thema: gendergelijkheid in Nederland.
22 uitgesproken vrouwen uit Noord-Holland
RONDUIT UITGESPROKEN laat ons 22 Noord-Hollandse vrouwen zien, die door hun positie bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij. Zij werden gekozen uit zeventig nominaties en door Marieke Warmelink persoonlijk geïnterviewd. Zij werkte 22 weken aan dit project: elke week schilderde ze een vrouw en schreef ze diens inspirerende verhaal op.
Verhalen die raken
De vrouwen werden door de kunstenaar gekozen om hun inspirerende verhalen. Rosalie Groenia is als 18-jarige de jongste deelnemer en zet zich al jaren actief in voor LHTBIQ+ rechten. Mareike Bestenbreur is een sportfeministe van 74 jaar. Zij deed verkleed als man, met een opgeplakte snor, mee aan langlaufwedstrijden. Monique Bonsen neemt als vrouwelijke burgemeester van Koggenland een belangrijke positie in. Warmelink ziet haar project als een manier om
(alsnog) respect te tonen voor elke vrouw en deze vrouwen daarmee in volledigheid te erkennen.


Bezoek de tentoonstelling
RONDUIT UITGESPROKEN bezoek je tot 6 oktober in Geesterhage. De portretten en verhalen hangen verspreid door de centrale hal van het gebouw. De opening is op 10 september, van 15.00-17.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via de website van Marieke Warmelink.
Gendergelijkheid in Nederland
Gendergelijkheid is een illusie in Nederland. Nederland staat op de 31e plaats van de wereldwijde gendergelijkheidsindex en is dus bepaald geen koploper. Traditionele en stereotype denkbeelden en de maatschappelijke rolverdeling bepalen hier nog steeds de norm. Het feit dat vrouwen wereldwijd door de media slechts 24% in beeld worden gebracht in vergelijking met mannen draagt daar negatief aan bij. Warmelink wil met haar project dit patroon doorbreken door positieve beeldvorming over vrouwen te benadrukken.