Gastdocenten: Li Zhen, kunstenaar uit Jingdezhen, China en Simone Haak, keramist en eigenaar van Galerie Terra Delft.
Ze ontwerpen en maken samen keramiek onder de naam ZhenXI

Datum: 18 en 19 maart, 13:30 tot 18.00 uur

Kosten: €107,50 (inclusief diverse materialen en Chinese thee, exclusief bakken)

Simone Haak en LiZhen werken samen onder de naam ZhenXi onder het motto: Schoonheid overwint verschillen. Delen doet groeien. Onder deze naam ontwerpen en maken ze samen keramische producten. De verwantschap tussen Li Zhen en Simone deed hen in 2015 besluiten hun ervaring, kennis en ideeën te delen om daardoor met betere producten op de markt te komen.

Wat maakt ZhenXi zo bijzonder?

De gebruikelijke gang van zaken in China is dat westerse ontwerpers hun ontwerpen laten uitvoeren door Chinese ambachtslieden en bedrijven. De samenwerking tussen Li Zhen en Simone Haak verloopt anders: zij hebben een gelijkwaardige rol: ze bedenken, ontwerpen, beslissen en produceren samen. Simone reist jaarlijks naar China en Li Zhen komt elk jaar naar Nederland. Wat in China wordt gemaakt wordt in China verkocht en wat in Nederland wordt gemaakt wordt in Nederland verkocht. Door de gezamenlijke passie voor keramiek en hun streven naar schoonheid overwinnen zij de verschillen die tussen hen bestaan: verschil in cultuur, leeftijd en sekse. Schoonheid overwint verschillen.

De naam ZhenXi is samen gesteld uit Zhen van Li Zhen en Xi van Ximeng. Xi Meng is de Chinese naam van Simone Haak. Zhenxi betekent in het Chinees: met liefde iets doen , ergens je hart inleggen, iets waardevols koesteren. Li Zhen, afkomstig uit Shandong, studeerde in 2012 af aan de Ceramic Art University in Jingdezhen in China en begon in dezelfde tijd als assistent voor internationale kunstenaars te werken in het Jingdezhen Sanbao Ceramic Art Institute. Vanaf 2013 heeft hij zijn eigen studio in Jingdezhen. Simone Haak is sinds 1986 samen met Joke Doedens oprichter en eigenaar van Galerie Terra Delft in Nederland. Simone heeft altijd naast het beleid van de galerie haar eigen keramiek gemaakt. Vanaf 2012 werken Galerie Terra Delft en het Jingdezhen Sanbao International Ceramic Art Institute in Jingedezhen samen.

Programma:

Dag 1: Na een introductie over China en de samenwerking tussen Li Zhen en Simone Haak en de techniek die door Chinese pottenbakkers wordt gebruikt, en een demonstratie daarvan, gaat u zelf aan de slag. Hierbij wordt uitgegaan van al enige kennis van het draaien. Li Zhen neemt zijn eigen werk mee om een indruk te krijgen van het resultaat.

Tijdens de pauze wordt de Chinese theeceremonie gehouden en kan Chinese thee worden geproefd.

Dag 2: Na een uitleg over afdraaien en een demonstratie daarvan, gaat men de producten van de vorige dag zelf afdraaien onder leiding van Li Zhen en Simone. Handvat en tuit worden aan de theepot gezet. De producten worden gedecoreerd, hierbij kan worden gebruik gemaakt van handgemaakte Chinese kwasten en Chinese decals. Beide kunnen worden aangebracht op de leerharde klei. Om de penseelstreek van de verschillende kwasten te leren kennen, worden de penseelstreken eerst met water geoefend op speciale tekenborden op A4 formaat.

 

Aanmelden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *