Het was allang een droom van Serge van Empelen, docent beeldhouwen en ruimtelijk vormgeving bij Toonbeeld, om ook een cursus etsen voor volwassenen te kunnen geven. Zelf is hij in de ban van de vele mogelijkheden die deze kunstvorm biedt. Een obstakel was tot nu toe echter het ontbreken van een professioneel zuurbad met bijbehorende spoelbak.

“Die spoelbak”, vertelt Serge, “is nog het minste probleem, want dat vereist alleen maar een aansluiting op de waterleiding en een afvoer. Bij zo’n zuurbad is dat minder eenvoudig. Dat is rondom voorzien van een afzuiginstallatie, want voor het etsen is nu eenmaal salpeterzuur nodig. En hoewel dat behoorlijk wordt verdund, is het belangrijk de vrijkomende dampen niet in te ademen. Die moeten via een pijp door het dak worden afgevoerd. Het onverdunde salpeterzuur staat trouwens veilig opgeslagen in de speciaal daarvoor aangeschafte brandkast naast de spoelbak.”

Techniek

Nu kun je met etsen alle kanten op, maar het technische aspect verdient daarbij alle aandacht. Zonder die kennis is anders nooit een goed resultaat te bereiken. Ook het artistieke proces krijgt ruime aandacht. De cursisten leren werken met de droge naald, vernimous, vloeibare etsgronden en aquatinten. Kortom, het hele abc van het proces voor het maken van een ets komt aan bod.

Serge: “Je kunt daarbij heel realistisch te werk gaan en zelfs tekentechnieken imiteren, maar ook abstract bezig zijn. En het meest boeiende is wel dat je het eindresultaat onder je handen ziet groeien door delen af te dekken, meer of minder zuur te gebruiken, meer of minder druk uit te oefenen met de pers enz. Dat maakt het extra spannend.”

De introductiecursus bestaat uit acht lessen op donderdag 19.30 tot 22.00 uur, te beginnen op 12 april.

Bij voldoende deelneming komt er in september een vervolgcursus van 12 lessen.

 

[fotobijschrift:] Serge van Empelen, docent beeldende vorming bij Toonbeeld, bij het zuurbad, links van de spoelbak (nog gedeeltelijk zichtbaar).

Aanmelden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *