Nieuwe cursus basistechnieken van start

Wilma Bosland, docente keramiek bij Toonbeeld, wordt direct enthousiast als haar vak ter sprake komt. “Ga naar het Huis van Hilde”, zegt ze, “en je ziet er allerlei soorten aardewerk. Het zijn zonder uitzondering bodemvondsten aan de hand waarvan deels onze ongeschreven geschiedenis wordt gereconstrueerd. Dat is op zich al bijzonder, maar helemaal als je bedenkt dat technieken van toen nu nog steeds worden gebruikt. Alleen de hulpmiddelen zijn veranderd dankzij de techniek.”

Dat laatste is direct te zien in het ruim bemeten lokaal/atelier waar onder andere elektrische draaischijven, een plakkenwals en een prachtige keramische oven staan. Het basisprincipe blijft echter onveranderd. Je werkt met klei en je vormt het met je handen.

Diverse technieken

Vanaf 16 januari, op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur, komen in twaalf lessen alle basistechnieken aan bod. Die kun je toepassen op functionele keramiek als vazen, kannetjes, borden en kopjes. De charme ervan is dat je steeds kunt zien dat ze handgevormd zijn. Daarnaast kun je je fantasie de vrije loop laten, want van klei kun je alles maken wat je maar kunt bedenken. Men kan ook kiezen voor opbouwen met ringen op plakken klei. Ook kan gebruik worden gemaakt van de schopschijf of de elektrische pottenbakkersdraaischijf. Als je kiest voor draaien leer je als beginner het kneden van de klei,  en op de schijf het centreren en het maken van de basisvormen.

Afwerking

Niet alleen de opbouw maar ook de afwerking komt aan bod. De mogelijkheden op dat gebied zijn minstens zo divers. Bijvoorbeeld door in de natte klei andere materialen af te drukken, waaronder textiel. Of door een spiegelglad oppervlak te creëren met terra sigillata, een techniek ontwikkeld door de oude Romeinen. En je kunt kleur aanbrengen door middel van engobe of glazuur. Doordat de cursisten met al die mogelijkheden kennismaken, krijgen ze de kans hun favoriete techniek te ontdekken en hun eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Voor gevorderden biedt de dinsdagavond de mogelijkheid de techniek op de draaischijf te vervolmaken  of met handvormen een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Aanmelden voor de cursus kan via het inschrijfformulier op www.toonbeeld.tv. Voor meer informatie kunt u bellen: 0251-659012 of mailen: info@toonbeeld.tv.

Twijfelt u nog? 16 januari is zoals gezegd de eerste les van de nieuwe cursus. Het is bij Toonbeeld goed gebruik om die vrijblijvend te kunnen meemaken. U betaalt de les alleen als u daarop besluit aan te melden voor de hele cursus.

Aanmelden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *