Toonbeeld Geesterhage

‘Even Kennismaken Met….’ Fennanda Eleveld

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Fennanda Eleveld, een van onze docenten beeldende kunst!

Fennanda, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Ik ben dus Fennanda, beeldend docent bij Toonbeeld. Ik geef de cursus Tekenen & Schilderen op dinsdagochtend en -middag en de korte cursus Kijken is een Kunst.

Ik ben ook uitvoerend beeldend kunstenaar, meditatieleraar en ik heb een eigen atelier in Castricum.

We hebben bij Toonbeeld de slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Toen ik als meisje van 18 jaar oud de middelbare school verliet , was ik in mijn vrije tijd veel aan het tekenen. Ik had geen les om de hoek, maar gelukkig kon je toen op de middelbare school in je ‘pakket’ voor de creatieve vakken kiezen, waardoor ik er achter kwam dat ik ‘iets’ met kunst wilde doen. Ik koos eerst voor een veilige weg: de lerarenopleiding in Groningen: tekenen en Nederlands, omdat ik van beelden en van taal houd.

Aldaar ontdekte ik dat ik wél les wilde geven, maar dat het reguliere onderwijs niet mijn favoriete plek zou worden om die wens gestalte te geven. Ook ontdekte ik dat mijn passie voor tekenen en schilderen in mijn leven ruimte moest krijgen wilde ik me gelukkig voelen. Er waren in de jaren ’80 nauwelijks banen in het onderwijs, dus zocht ik naar een zinvol alternatief en ging op avontuur. Ik kwam in Parijs terecht waar ik ‘étudiante libre’ werd aan de Academie des Beaux Arts. Daarna wist ik heel erg zeker dat ik mij verder wilde ontwikkelen op een academie. Ik ging dus aan de Rietveld Academie Amsterdam aan de avondschool grafiek en schilderen studeren. Overdag gaf ik tekenlessen op een middelbare school.

Het werd een geweldige tijd: ik had een prachtige atelierwoning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, gaf later ook les in Artis bij de Artis ateliers, werkte soms in een hotel als receptioniste en maakte lange dagen in mijn atelier. Ik ontdekte wat ik fijn vond om te doen, maar het zou nog lang duren voor ik in mijn vrije werk mijn eigen verhaal zou vinden. Na de academie kwam ik met mijn werk terecht bij Galerie Clement in Amsterdam en exposeerde veel. In de zomervakanties reisde ik om me te laten inspireren voor nieuw werk.

Ik werkte regelmatig in opdracht, maar het lesgeven voor diverse opdrachtgevers en het vele exposeren putten mij uit. Ik besloot na de geboorte van mijn zoon (1999) een time-out in te lassen en me te concentreren op iets nieuws. In 2000 begon ik educatieve programma’s te ontwikkelen voor musea in Amsterdam (o.a. Rijksmuseum en Nieuwe Kerk). Dat vond ik heerlijk en het paste bij mij. Zo kwam ik later bij de Hermitage terecht waar ik de afgelopen 17 jaar gewerkt heb als docent en programmamaker voor Hermitage voor Kinderen.

Tegenwoordig geef ik workshops aan volwassenen. Sinds afgelopen 2018 begeleid ik meditatietrainingen als instructeur en leraar en ontwikkelde ik programma’s voor contemplatief kijken: kijken is een kunst.

Na 25 jaar Amsterdam verhuisde ik in 2010 met mijn gezin naar Bakkum (Castricum). Toen ik daardoor meer rust vond, ging ik mijn werk weer exposeren, met veel voldoening en plezier. En ik vond een geweldig atelier in een oude bollenschuur op de Zanderij.

Wat heb je een veelzijdige en mooie loopbaan! Je hebt dus ook weer de rust voor exposeren gevonden. Kan je iets meer vertellen over waar je nu mee bezig bent als uitvoerend kunstenaar?

In samenwerking met mijn tweelingzus werk ik momenteel aan een boek over tweelingen (poëzie en beeld) dat op 22 oktober 2022 gepresenteerd gaat worden.

Heel actueel: vanaf 13 februari 2022 is er in Kerk aan Zee een tentoonstelling van mijn werk geopend: In Praise of Shadows. In deze expositie laat ik als een lineaire meditatie mijn ‘Poems of Light’ zien: in kleine zwarte kastjes gepresenteerde collages, intieme ruimtes, die licht vangen en reflecties en schaduwen aanschouwelijk maken.

Afgelopen jaar presenteerde ik ‘Tree of kindness’: (zie foto) een serie van tien bomen die als zwevende objecten in mixed media een ode aan de boom vormen. De boom als troosteres en beschermster. Zij zullen komend jaar tentoongesteld worden maar zijn nu al als kaartenmapje te bestellen.

Tree of kindness

Wat is de laatste expositie die je zelf bezocht hebt?

Mijn laatste bezoek aan een tentoonstelling die indruk op mij maakte was vorig jaar oktober: in België, Oostende, samen met mijn man Sjaak. MU.ZEE is hét museum voor Belgische kunst. Het museum beschikt over een collectie Belgische kunst van 1850 tot nu. Topstukken in de MU.ZEE-collectie zijn werken uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw, met name van kunstenaars als James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke. We zagen een prachtig overzicht begeleid door een bijzondere audiotour vol poëzie. We werden meegenomen in de wereld van bijzondere kunstenaars en zagen hun werk in contemplatie. Uren gedwaald langs prachtige kunstwerken! Ook de tentoonstelling Birth of a Mother aldaar te zien, was indrukwekkend.

Dank je wel, Fennanda! Wil je Fennanda als docent leren kennen en een cursus bij haar proberen? Maak dan snel een afspraak voor een proefles! 

Wil je meer zien van Fennanda als uitvoerend kunstenaar? Bekijk dan ook even haar eigen website.

Foto’s door: Sanne Mallant

Mobiele versie afsluiten