Lobke Zwier is een bevlogen professional met een achtergrond in beeldende kunst. Haar passie voor deze discipline is geworteld in verwondering, verbazing en de vrijheid om te experimenteren. In de wereld van beeldende kunst zijn er talloze materialen beschikbaar om mee te werken, en vanuit het schijnbaar niets kan iets nieuws worden gecreëerd. In het proces van creëren en soms zelfs “mislukken,” kunnen kinderen zichzelf verrassen. Dit betekent het opgaan in het proces, waarin zelfvertrouwen groeit, er geen goed of fout is en nieuwe ideeën kunnen worden bedacht en uitgeprobeerd.

Wat Lobke’s discipline zo bijzonder maakt, is de visuele aard ervan. Inspiratie kan overal worden gevonden, van kunstwerken van andere kunstenaars tot de schoonheid van de natuur. Lobke gelooft dat het gebruik van verschillende materialen en gereedschappen in de beeldende kunst ook nieuwe vaardigheden en technieken met zich meebrengt. Het proces van leren en experimenteren is essentieel.

Lobke is bekend met lesmethoden zoals Blink en de lesmethode Laat Maar Zien. 

Voor Lobke is het proces tijdens de lessen van het grootste belang. Er is geen goed of fout, en ze wil dat kinderen verschillende ideeën kunnen bedenken, dingen kunnen uitproberen en durven te verbeteren in plaats van opnieuw te beginnen. Haar doel is dat ieder kind een beetje groeit, ongeacht hun huidige vaardigheden, of ze nu al goed kunnen tekenen of nog helemaal niet. Een les is voor haar geslaagd als een kind vol trots een ontdekking toont.

Lessen en projecten die Lobke voor Toonbeeld kan verzorgen:

Beeldend: Bijvoorbeeld, tijdens een thema zoals “groei en leven,” kunnen kinderen samen door een vergrootglas kijken naar levende organismen. Ze kunnen experimenteren met verschillende materialen en technieken, zoals het maken van algen met ecoline gemixt met alcohol op fotopapier, het creëren van ruimtelijke kunst met purschuim en inspirerend klein materiaal, en het nauwkeurig bestuderen en nabootsen van kleine wezens door gebruik te maken van natuurlijke materialen. Deze lessen kunnen ook ruimte bieden voor het leren van gereedschappen en technieken.

Kunst en techniek: Lobke kan kinderen kennis laten maken met kinetische kunst en hen inspireren om hun eigen bewegende kunstwerken met knikkers te maken. Ze kunnen leren hoe verschillende onderdelen worden vastgemaakt en experimenteren met verschillende manieren om knikkers in beweging te brengen. Dit project bevordert vindingrijkheid en doorzettingsvermogen, omdat onderdelen keer op keer moeten worden aangepast om het gewenste resultaat te bereiken.

Coaching: Lobke kan ook docententeams trainen in het sterker positioneren van beeldende kunst binnen de school. Ze kan helpen bij het vormgeven van beeldende leerlijnen, het ontwerpen van creatieve projectweken, het geven van gastlessen voor de klas en het coachen van leerkrachten in het verbeteren van hun beeldende onderwijsvaardigheden.

Naam: Lobke Janse-Zwier

Discipline: Beeldend

Opleiding: Academie voor beeldende vorming

Schooltype: PO

IMG_20210625_145708