“Een oud gezegde bevestigt dat diegene die zich bekwaamt in het schilderen langer zal leven, omdat het leven dat je met een penseel hebt gecreëerd, het leven zelf versterkt.”
Schilderen met inkt nodigt uit tot eenvoud en spontaniteit. Inkttechnieken worden door kunstenaars uit Oost en West al eeuwen gebruikt om zich uit te drukken. Schilderen in gewassen inkt is een Oost-Aziatische schildertechniek van Chinese oorsprong. Met een penseel wordt Oost-Indische inkt in verschillende waterverdunningen aangebracht op rijstpapier. In het Chinees staat de schildertechniek bekend als ‘shuǐ mò huà’, in het Japans als ‘sumi-e’. Maar ook westerse kunstenaars bekwaamden zich in inkt schilderen. Rembrandt tekende en schilderde met pen, penseel en inkt en van Gogh gebruikte inkt om te schetsen en te tekenen. In de hedendaagse kunst zien we Marlene Dumas op geheel eigen wijze gebruik maken van de klassieke inkttechniek. We kennen allemaal de tekeningen van Rembrandt. Zwarte inkt, variërend van puur zwart tot de lichtst mogelijke schakering, vermengd met water kan een rijke wereld tevoorschijn toveren. Het boek ‘Le goût de l’encre’ van kunstenaar Gao Xingjian toont hoe je met gebruik van de klassieke technieken een schilderachtige verbeelding tot leven kunt brengen. In deze workshop maken we kennis met de eigenschappen van inkt en papier, met ons eigen handschrift en met de diverse mogelijkheden van inkt en water.
‘s Ochtends verdiepen we ons op speelse wijze in de streek van het penseel, ontdekken we de vrijheid van het schilderen en leren we ontspannen ‘luisteren’ naar het penseel.
‘s Middags gaan we aan het werk met opdrachten binnen een aantal geselecteerde thema’s. Ook hier werken we vanuit eenvoud en spontaniteit.
We sluiten de workshop af met een nabespreking en presenteren het werk aan elkaar.