Beeldhouwen/Steenhakken

Volwassenen

zaterdag 24 september, 15 oktober, 12 november, 3 december 2022, 14 januari, 11 februari, 11 maart, 22 april en 13 mei 2023.
docent: Serge van Empelen   
10.00 – 15.30 uur (met half uur lunchpauze)
9 lessen € 384,50 exclusief materiaal

Deze beeldhouwcursus wordt al jaren met veel plezier en succes, zowel bij de cursisten als de docent, gegeven bij Toonbeeld.
Negen zaterdagen een dag lang intensief beeldhouwen met docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen. Van vergevorderde steenhakkers tot beginneling. Iedere cursist bezit over een dosis geduld en doorzettingsvermogen. Verschillende materialen zoals harde steensoorten (marmer, belgisch hardsteen), zachte steensoorten (speksteen en albast) of hout, kan men komen bewerken in deze lessen.
Elk materiaal behoeft zijn eigen gereedschappen. Zwaardere beitels met geharde widia punten voor de marmer en belgische hardstenen. Lichtere veilen, raspen en beitels voor de  speksteen en albast achtige stenen. Hout heeft weer gutsen, raspen en allerlei soorten beitels nodig.
De insteek van de lessen blijven bij elk materiaal waarin de cursist werkt hetzelfde.
De basis van elk beeld is een ontwerp van wat de cursist wil maken. Dat ontwerp kan een  klein kleiobject zijn of een voorwerp, eventueel een foto of een duidelijke schets op papier. Een klein schetsmodel is erg handig. Met een schetsmodel kan je veel beter naar je uiteindelijke beeld toewerken, kijken en je beeld leren begrijpen. Er is ook de mogelijkheid om zonder schetsmodel te werken en zich te laten leiden en inspireren door de steen zelf wat op hele verassende abstracte vormen uit kan komen.
Docent Serge van Empelen geeft eenieder persoonlijke aandacht en richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de beeldtaal van de cursist. Elke cursist heeft zijn eigen taal en inspiratie. Die proberen we naar boven te laten komen en te laten spreken in het beeld zodat het ook autonome beelden worden. Je ziet als het ware het handschrift van de aspirant kunstenaar erin terug. Net als de “toets” van een schilder. Het zelfstandig leren kijken naar je beeld wordt uitvoerig besproken en onderwezen. Uiteraard wordt er ook aandacht gegeven aan de technieken van het beeldhouwen.
De cursist dient zelf een steen mee te nemen. Er is basisgereedschap aanwezig maar het heeft de voorkeur uiteindelijk zelf gereedschappen aan te schaffen. Voor de beginner kan dat al volstaan met een kleine set vijlen en raspen.

Ruimtelijke vormgeving, Expirimentele beeldhouwlessen

Alle leeftijden

 
Woensdag 19.30 – 22.00 uur
Docent: Serge van Empelen 
8 lessen € 149,50 exclusief materiaal en model
start: bij voldoende aanmeldingen

Het concept, verscheidenheid in materialen en het experimentele staan centraal in deze lessen.
Een kleibeeld gieten in epoxy of gips? Altijd al eens een beeld willen lassen of opbouwen vanuit een stalen constructie?

Meer doen met papier maché, een beeldje maken in boetseerwas? Verschillende materialen combineren?  In deze cursus kan het allemaal: de cursist krijgt alle ruimte en aandacht voor zijn eigen

experiment en ontdekkingstocht. Je kan zelf met een idee of techniek aan de gang te gaan of de opdrachten van de docent volgen.

Samen wordt er gekeken en gezocht naar de juiste oplossing en werkwijze. Docent Serge geeft uitleg over de technieken en materialen, maar wil ook graag de persoonlijke beeldtaal van de cursisten ontdekken en deze verder ontwikkelen in een eigen stijl.

 

Workshop Staalwerkplaats

alle leeftijden

Perspectief en Toonbeeld Geesterhage
Vrijdag 10.00 – 12.30 uur
Docent: Serge van Empelen  
14 lessen € 275,00 exclusief materiaal en model
Start: n.t.b.

In deze stoere staalworkshop gaan we 14 vrijdag-ochtenden aan de gang met het leren bewerken van staal. Een workshop opgezet als samenwerking tussen Perspectief en Toonbeeld Geesterhage.
Uiteraard worden alle aspecten van de verschillende machines uitvoerig besproken en uitgelegd. Hoe werk je veilig met staal en de machines en je medecursisten in het lokaal? Stapsgewijs kunnen we leren om een nette las en verbinding te maken. Maak bijvoorbeeld eens een stalen “simpele” lijst, en “hoe moeten de hoeken dan gezaagd en geslepen voordat je het gaat lassen?”… Een ander wil misschien direct aan de gang met het maken van een beeld, lijst in staal of iets anders. Een ieder is vrij om een beeld in zijn vorm of wens te maken. Wel doorlopen we samen het artistieke proces. Allereerst bespreken we samen met de docent het idee wat de cursist wil maken en kijken dan wat de beste manier en stappenplan is om het te gaan uitwerken. De cursist kan ook met zgn. “ready-mades” aan de gang. Gevonden stukken compileren en er een abstract beeld van vormen. Een combinatie van staal en andere materialen levert ook bijzonder fraaie beelden op! Met een ruim en goed geoutilleerd atelier bij Toonbeeld kunnen we in deze lessen goed uit de voeten! Er zijn twee Mig lasapparaten aanwezig, een rutiel of laselektrode lasapparaat, verschillende haakse slijpers , professionele kolomboor en er is een zware industriële afzuiging voor de lasdampen! Oordoppen, lasschorten, laskappen en veiligheids-brillen zijn allemaal aanwezig. In deze vrijdagochtenden wordt het beeldhouwlokaal van Toonbeeld omgetoverd tot een broeiende staalwerkplaats.