Ha(rmonie)-Fa(nfare)-Bra(ssband)

Toonbeeld Geesterhage verzorgt voor de plaatselijke muziekverenigingen de HaFaBra opleiding. Deze opleiding volgt het Landelijk Raamleerplan en toetst leerlingen via examinering. De leden van de muziekverenigingen kunnen door de docenten van Toonbeeld worden opgeleid en begeleid om de examens A t/m D af te leggen.

MUZIEK MAKEN IN EEN ORKEST
Samen muziek maken is nog veel leuker dan alleen!
Voor samenspelen kun je bij Toonbeeld Geesterhage terecht, maar ook bij een van de muziekverenigingen in de Gemeente Castricum. Wij verzorgen de
opleiding voor de leden van muziekverenigingen Emergo en Excelsior. Beginners en (ver)gevorderden.

ORIËNTATIECURSUSSEN
De jongste leden starten vaak met een cursus als de NOTENKRAKERS, SLAGWERKKLAS of BLAZERSKLAS. Dit zijn cursussen waar de kinderen spelenderwijs verschillende muziekinstrumenten leren kennen en een begin maken met noten lezen en tellen. Een prima manier om kennis te maken met de vele instrumenten uit de orkesten en om daarna zelf een keuze te kunnen maken voor een instrument.

LES OP EEN MUZIEKINSTRUMENT
Als de keuze voor een instrument is gemaakt kun je bij Toonbeeld instrumentale lessen volgen. De eerste drie jaar meestal in een klein groepje (twee à drie leerlingen) en vanaf het vierde jaar individuele les. De verschillende fasen van deze opleiding worden afgesloten met een echt muziekexamen!
Aanvullend op deze instrumentale lessen kun je meestal binnen een jaar al mee gaan spelen in een van de opleidingsorkesten. Hier ga je samen met andere beginnende leerlingen en een dirigent muziekwerken instuderen. Je leert te luisteren naar elkaar en gelijk en zuiver spelen. Natuurlijk ga je deze muziek ook spelen bij een echt concert met publiek.

DE INSTRUMENTEN
De instrumenten die bij Emergo en Excelsior worden bespeeld en waarop jij les kunt krijgen zijn: (concert)slagwerk, trompet, trombone, bastuba, contrabas, hoorn, saxofoon, klarinet, bugel, cornet, dwarsfluit, fagot en hobo.

DE ORKESTEN
Wanneer je gevorderd bent en misschien al een paar examens hebt gehaald kun je doorstromen naar de ‘grote’ orkesten. Bij Emergo zijn dat de Fanfare, de Brassband of het Dagorkest en bij Excelsior het Harmonieorkest.

Leerlingen van Emergo en Excelsior kunnen gebruik maken van een instrument in bruikleen (indien beschikbaar). Een grote aanschaf is daardoor vaak niet nodig en een wisseling van
instrument is meestal geen probleem.

www.emergo.org
www.excelsiorlimmen.nl

Muziekvereniging Emergo

(Klik op de afbeelding voor de site van Emergo)

Muziekvereniging Excelsior

(Klik op de afbeelding voor de site van Excelsior)

Voor leden van Emergo en Excelsior gelden voor het seizoen 2022 – 2023 de volgende tarieven:

CursusJeugd tot 21 jaarVolwassenen incl. BTW (vanaf 21 jaar)
Blazersklas 15 lessen€ 147,50n.v.t.
Blazersklas vervolg* 15 lessen€ 138,50n.v.t.
39 lessen van 20 minuten
(1e drie jaren)
€ 712,00€ 861,52
39 lessen van 25 minuten
(1e drie jaren)
€ 911,00€ 1102,31
39 lessen van 25 minuten
(vanaf 4e jaar)
€ 760,00€ 919,60
39 lessen van 30 minuten
vanaf 4e jaar)
€ 959,00€ 1160,39
theorie-lessen A/B/C
incl. examens
€ 150,00

€ 181,50

* Deze tarieven gelden bij minimaal 3 leerlingen

Blazersklassen

vanaf 7 jaar

donderdag, 16.45 – 17.30 uur
Docent: Nico Strubbe
15 lessen, € 147,50

Bij alle cursussen wordt een muzikale basis gelegd voor op latere leeftijd te volgen instrumentaal en/of vocaal onderwijs.
De blazersklas is een goede keuze voor leerlingen die graag verder willen met een blaasinstrument.  Je ontdekt wat er allemaal op een blokfluit kan. Notenschrift wordt uitgebreid en je leert samen te werken met andere leerlingen.
We leren verschillende stijlen in de muziek te herkennen en onze oren te spitsen bij samenspelen.   Als je verder wilt op een ander blaasinstrument uit het orkest dan is deze cursus een goede voorbereiding daarop.
De lessen worden gepland op donderdagmiddag. Minimum leeftijd is 7 jaar. Inbegrepen in de cursus is een fluit, een lesboek en een muzieklessenaar.
Ouders zijn welkom en kunnen hun kinderen gelijk begeleiden op hun weg naar samen musiceren.

Blazersklas vervolg

vanaf 7 jaar

donderdagmiddag
Docent: Nico Strubbe 
15 lessen, € 138,50

Bij deze voortgezette blazersklas zul je ontdekken dat er meer is gecomponeerd voor blokfluit dan de meeste andere blaasinstrumenten.
Heb je de eerste blazersklas gedaan en wil je meer stijlen van de muziekgeschiedenis herkennen en  leren spelen dan is deze Blazersklas deel 2 of 3 een goede voortgezette muzikale
ontdekkingsreis.

Slagwerkklas

vanaf 7 jaar

maandagmiddag 16.30 uur
Docent: vacature
10 lessen, € 78,50

Slagwerk is een verzamelnaam van heel veel slagwerkinstrumenten. Denk hierbij aan de grote instrumenten zoals pauken, marimba, en de grote trom. Maar ook de hele kleine instrumenten de triangel, tamboerijn en de kleine trom vallen onder slagwerk. Deze instrumenten worden als solo- en orkestinstrumenten gebruikt!  Pieter Mark Kamminga, slagwerkdocent bij Toonbeeld, laat jou kennismaken met deze instrumenten. In deze cursus van 10 lessen komen heel veel slagwerk-instrumenten voorbij. Je gaat hier op een leuke manier ritmes, noten en slagtechnieken leren die je op heel veel slagwerkinstrumenten kan gebruiken! Na de zomervakantie start deze cursus van 10 lessen.

Notenkrakers

5 en 6 jaar

donderdag, 16.00 – 16.45 uur
Docent: Nico Strubbe
10 lessen, € 118,00

Het is bijzonder om kinderen muzikaal te kunnen inspireren. En dat kan middels de cursus Notenkrakers.
In deze cursus zingen we liedjes, spelen we met ritme-instrumenten, bewegen we op muziek en doen allerhande muzikale spelletjes. We maken muziek met toonlengte, herkenningsopdrachten,  toonhoogte en toonkleur en dynamiek ( luid/zacht).
Daarnaast wordt er een begin gemaakt met het ontdekken van het notenschrift.
Inbegrepen in deze cursus is een fluit, een lesboek en een muzieklessenaar.
Ouders zijn welkom in de les en kunnen de geleerde lesstof thuis gelijk helpen toepassen.