Keramiek handvormen dinsdagavond

Alle leeftijden

Dinsdag 19.30 – 22.00 uur
Docent: Ingrid Mol 
12 lessen € 265,00 excl. materiaal en stookkosten
start: 17 januari 2023

Keramiek is een materiaal dat al eeuwen gebruikt wordt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Van serviesgoed tot keramische kunstwerken en van sanitair tot architectuur: keramiek is wijdverspreid, overal en onmisbaar. Het is een bijzonder materiaal en toch ook heel gewoon.
Modder of klei vind je gewoon bij je in de buurt en als je het zuivert kun je het bakken en wordt het keramiek. KERAMIEK OP DINSDAG laat je kennismaken met klei. Deze cursus is voor iedereen die de vele mogelijkheden van het werken met klei wil ontdekken. Je leert hoe je op verschillende manieren objecten kunt opbouwen en hoe je je ideeën kunt visualiseren. We gaan werken met platen, opbouwen in ringen en massief werken. Je leert verschillende technieken om de keramiek te kleuren, zoals het werken met glazuur, oxides en engobes. Daarnaast ga je je eigen beeldtaal ontwikkelen. Naast de gegeven opdrachten maak je vrij werk en je wordt individueel begeleid bij het realiseren hiervan.

Pottenbakken op zaterdag, draaien

Alle leeftijden

zaterdag, 10.00 – 15.30 uur (half uur lunchpauze)
Docent : Eveline Bosscher Lichtenbelt
9 lessen: € 501,50 excl. materiaal en stookkosten
17 september, 8 oktober, 5 en 26 november, 17 december 2022 en 28 januari, 18 februari, 18 maart en 15 april 2023.

Altijd al iets met klei willen doen? Al jaren met keramiek bezig, maar nog nooit gedraaid?
Of ben je al jaren aan het draaien, maar kom je niet verder? Dan is dit de cursus voor jou: lekker een hele dag met de handen in de klei zitten. Wat een lol om dat kopje te voorschijn te toveren waar je altijd al van droomde, of misschien zelfs een hele serie. Stap voor stap leer je tijdens deze intensieve workshop de weg die daartoe leidt.
Klei kneden in verschillende technieken, de klei centreren op de draaischijf en dan alle vaardigheden aanleren om de vormeloze massa tot een gewenste vorm te brengen. Dat kunnen kopjes zijn, maar ook vazen of andere vormen. Ter inspiratie bekijken we veel oude of hedendaagse keramiek.
Meer ervaren draaiers kunnen onder individuele begeleiding hun techniek verbeteren: groter, verfijnder of juist speelser draaien, series draaien of het eigen handschrift vinden?
Tijdens de cursus maken we het gedraaide werk ook af met verschillende decoratietechnieken: engobes en
terra sigillata op ongebakken klei. En verder natuurlijk de glazuren of andere manieren van oppervlakte-bewerkingen die zo kenmerkend zijn voor keramiek. Als cursist kun je tevens, tegen gereduceerd tarief, gebruik maken van het open atelier, om verder te oefenen met de vaardigheden die je leert in de cursus.

Boetseren naar model

vanaf 18 jaar

donderdag, 10.00 – 12.30 uur
Eenmaal per maand
Docent: Ingrid Mol   
10 lessen € 221,00 excl. materiaal, stookkosten en kosten voor het model.
start: september 2022

Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. We zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het er vooral om gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna werken we in een aantal lessen  langer aan een groot beeld. Er wordt dan een portret geboetseerd wat na afloop afgegoten wordt in gips. Ook het maken van armaturen en een gipsmal is onderdeel van de cursus. Daarnaast wordt er een excursie georganiseerd naar een museum of een tentoonstelling.