Keramiek handvormen dinsdagavond

Alle leeftijden

Docent: Ingrid Mol    (cursusnr: 80)
Dinsdag 19.30 – 22.00 uur
12 lessen € 260,00 excl. materiaal en stookkosten
start: 14 september 2021 en januari 2022.

Deze cursus is voor iedereen die de vele mogelijk-heden van het werken met klei wil ontdekken. Je leert hoe je op verschillende manieren objecten kunt opbouwen en hoe je je ideeën kunt visualiseren. We gaan werken met platen, opbouwen in ringen en massief werken. Als de objecten klaar zijn dan worden ze biscuit gestookt, daarna kunnen ze worden gekleurd. Diverse technieken zoals engobes, majolica en het inwrijven met oxides worden uitgeprobeerd en je leert zelf een simpel basisglazuur te maken. Naast de gegeven opdrachten maak je vrij werk en je wordt individueel begeleid bij het realiseren hiervan.

Keramische tuinbeelden

Alle leeftijden

Docent: Ingrid Mol    (cursusnr: 83)
donderdag 10.00 – 12.30 uur
10 lessen € 260,00 excl. materiaal en stookkosten
maart, april, mei 2022.

Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. We zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het vooral gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna zullen er een aantal lessen zijn waarin we langer aan een groter beeld werken. Er zal een portret worden geboetseerd dat na afloop afgegoten wordt in gips. Het maken van armaturen en het maken van een gipsmal is onderdeel van de cursus.

Pottenbakken op zaterdag, draaien

Alle leeftijden

Docent : Wilma Bosland    (cursusnr. 81)
10.00 – 15.30 uur (half uur lunchpauze)
9 lessen: € 492,00 excl. materiaal en stookkosten
2 en 30 oktober, 20 november, 11 december 2021, 15 januari, 5 februari, 5 maart , 2 april en 14 mei 2022.

Al tijden iets met klei willen doen? Al jaren met keramiek bezig, maar nog nooit gedraaid? Lijkt het je super om je eigen servies te maken? Bent u al jaren aan het draaien, maar u komt niet verder? Dan is dit de cursus voor u! Pottenbakken mag zich de laatste jaren verheugen in hernieuwde belangstelling. Met deze aloude ambachtelijke kunstvorm heeft u wel enig geduld en doorzettingsvermogen nodig, maar het is heerlijk om een hele dag met de handen in de klei te zitten. En na een paar lessen gaat het dan echt lukken om dat mooie kopje te draaien waar je altijd al van droomde. Een hele serie is dan de volgende stap.
Stap voor stap leer je tijdens deze intensieve workshop de weg die daartoe leidt. Klei kneden in verschillende technieken, de klei centreren op de draaischijf en dan alle stappen aanleren om de vormeloze massa tot een een sierlijke vorm te brengen. Dat kunnen kopjes zijn, maar ook vazen of andere vormen. Ter inspiratie bekijken we veel oude of hedendaagse keramiek.
Meer ervaren draaiers kunnen onder individuele begeleiding hun techniek verbeteren; groter, verfijnder of juist speelser draaien, series draaien, je eigen handschrift vinden? Welke klei kies ik daarbij? Of juist focussen op aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. Tijdens de cursus maken we het gedraaide werk ook af met verschillende decoratietechnieken: engobes en terra sigillata op ongebakken klei. Wat kan je daar allemaal mee? maar ook: hoe maak je het zelf? En verder natuurlijk de glazuren of andere manieren van oppervlakte bewerkingen die zo speciaal zijn voor keramiek.
Als u op zoek bent naar een intensieve cursus draaien, is dit de beste keuze. We werken, zeker na Corona, met nog kleinere groepen en iedereen heeft een eigen draaischijf, veel ruimte in een goed geoutilleerd atelier en tijd voor echt individuele aandacht. Nog een extra voordeel om cursist te worden bij Toonbeeld Geesterhaage is dat u dan, tegen gereduceerd tarief, gebruik kan maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn. U kunt dan oefenen met de vaardigheden die u in de lessen leert.
De docent van deze workshop heeft een jarenlange ervaring met keramieklessen, zowel draaien als handvormen. In haar eigen werk gebruikt ze gedraaide vormen als startpunt voor beelden.