Keramisch vormen

CHINEES DRAAIEN EN DECOREREN

Alle leeftijden

Docenten: Li Zhen (China) en Simone Haak(NL) (cursusnr: 95)
Zondag 24 maart van 10.30 - 16.00 uur
€ 57,50 excl. materiaal en bakkosten

Chinees Draaien en Decoreren. Demonstratie draaien en workshop decoreren op Chinees porselein: demonstratie draaien en hands-on decoreren met Chinese kwasten en transfers op echt Chinese porseleinen voorwerpen.

In een ééndaagse workshop wordt u ingeleid in het draaien en decoreren van chinees porselein. ( In power point) presentatie over keramiek in China, de samenwerking tussen Li Zhen en Simone Haak (ZhenXi), over de techniek die door Chinese pottenbakkers wordt gebruikt en de Chinese schildertechnieken. Li Zhen geeft een demonstratie theepotten draaien en neemt eigen werk mee om een idee te geven van de resultaten. Tijdens een theeceremonie kan er Chinese thee worden geproefd.

In de middag gaat u zelf aan de slag: Na een demonstratie over de technieken en motieven die door Chinese schilders gebruikt worden om keramiek te decoreren, ga je zelf aan de slag. Hierbij gebruik je authentieke, handgemaakte Chinese kwasten en de uit China afkomstige decals. Om de penseelstreek van de verschillende kwasten te leren kennen, wordt er eerst met water geoefend op speciale tekenborden op A4 formaat, het ‘Magic Board’. De porseleinen producten waarop gedecoreerd wordt, komen uit China en zijn biscuit (1 keer) gebakken. Men kan kiezen uit verschillende modellen, schaaltjes, vaasjes, bekers en diverse dekseldozen. Na het decoreren worden de producten geglazuurd en gebakken. Later, na het bakken, kan het werk mee naar huis worden genomen.   

Inschrijven

KERAMIEK

Alle leeftijden

Docent: Ingrid Mol    (cursusnr: 80)
Dinsdag 19.30 - 22.00 uur
12 lessen € 248,00 excl. materiaal en stookkosten
start: 18 september 2018 en 15 januari 2019.

Klei is een geweldig materiaal om op een relatief goedkope manier een beeld te maken van een ‘edel materiaal’. Door klei te bakken en te glazuren krijgt het materiaal een eeuwigheidswaarde. Keramiek wordt vaak geassocieerd met schalen en vazen, dat je er ook (grote) beelden mee kunt maken, is minder bekend. Tijdens de lessen leer je hoe je kunt bouwen en modelleren met klei. Je leert te werken met platen, het opbouwen in ringen en massief te werken. Er worden lessen besteed aan glazuren waarin diverse technieken zoals, engobes, majolica en het inwrijven met oxides worden uitgeprobeerd en je leert zelf een simpel basisglazuur samen te stellen. Er kan een druk-mal worden gemaakt waardoor je beelden in oplage kunt maken. Naast de technieken zal er ingegaan worden op het ontwikkelen van een eigen beeldtaal, er wordt een verzameling aangelegd met beelden die je wel, of juist niet inspireren en er wordt een excursie georganiseerd.

Let op ! in tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er op dinsdag niet meer lesgegeven in pottenbakken( draaien)   

Inschrijven

KERAMIEK OP VRIJDAG: DRAAIEN OP DE DRAAISCHIJF

Alle leeftijden

Docent : Wilma Bosland    (cursusnr. 82)
10.00 - 15.30 uur (half uur lunchpauze)
5 lessen: € 260,50 excl. materiaal en stookkosten
11 jan, 15 feb, 8 maart, 12 april en 17 mei 2019

U gaat vijf vrijdagen intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. U werkt in een kleine groep (maximaal 12) waarin iedereen een eigen elektrische draaischijf tot zijn beschikking heeft. Er zijn echter ook schopschijven voor wie dat fijner vindt. De elektrische Roderveld Max draaischijf waarop met 60 kg klei kan worden gewerkt is een uitdaging voor de gevorderde deelnemer, maar ook handig voor lange mannen of vrouwen. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. Ervaren deelnemers kunnen hun techniek verbeteren: groter of verfijnder draaien, experimenteren met verschillende kleisoorten, aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. En natuurlijk is er aandacht voor het afwerken met engobes, Terra Sigillata, glazuren of andere manieren van decoreren. Ook als u deelneemt aan deze keramiekcursus kunt u voor gereduceerd tarief gebruik maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn.

Inschrijven

KERAMIEK OP ZATERDAG

Alle leeftijden

Docent : Wilma Bosland    (cursusnr. 81)
10.00 - 15.30 uur (half uur lunchpauze)
9 lessen: € 459,00 excl. materiaal en stookkosten
22 sep, 13 okt, 17 nov, 8 dec 2018 en 12 jan , 2 feb, 9 en 30 mrt, en 18 mei 2019

U gaat negen zaterdagen intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. U werkt in een kleine groep waarin iedereen een eigen elektrische draaischijf tot zijn beschikking heeft. Er zijn echter ook schopschijven voor wie dat fijner vindt. De elektrische Roderveld Max draaischijf waarop met 60 kg klei kan worden gewerkt is een uitdaging voor de gevorderde deelnemer, maar ook handig voor lange mannen of vrouwen. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. Ervaren deelnemers kunnen hun techniek verbeteren: groter of verfijnder draaien, experimenteren met verschillende kleisoorten, aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. En natuurlijk is er aandacht voor het afwerken met engobes, terra sigillata, glazuren of andere manieren van decoreren. Als u deelneemt aan de cursus keramiek op zaterdag kunt u voor gereduceerd tarief gebruik maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn. Als u op zoek bent naar een echte cursus draaien, is dit de beste keuze.

Inschrijven