Claudia Reij

Ik ben Claudia, 52 jaar en zangdocent bij Toonbeeld. Hetzelfde werk doe ik op nog een andere muziekschool.

Daarnaast arrangeer ik voor een klein groepje volwassenen, chansons, muziek en backingvocals waarmee we de planken op gaan.

Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium in Hilversum, in de richting Jazz/Lichte muziek (lichte muziek = popmuziek). Toen ik daar begon hield ik helemaal niet van Jazz, ik ging voor de Pop! Maar ik moet zeggen, ik heb het wel leren waarderen! Met name bij van die mooie ballads, de langzame nummers die vaak over liefde gaan, gaat de muziek zo samen met de melodie dat ze elkaar versterken en optillen. Prachtig!

Wat betreft vakmanschap is het een hele goeie opleiding. Muzikaal en op gebied van stemvorming heb ik hele goede lessen gehad van de beste docenten die je kunt krijgen. Hoewel je dat laatste pas echt nodig hebt op het moment dat er een leerling bij je komt die echt stemproblemen heeft. Dat gebeurt niet vaak, maar dan ben je blij dat je de kennis en vaardigheden hebt om iemand naar een gezond stemgebruik te coachen.

Ik ben zangeres in een Steely Dan Tribute. Het leuke van die muziek is dat het zo moeilijk is dat je echt goed moet opletten. Daarnaast zijn mijn medemuzikanten echt enorm goed: dat maakt het een plezier om met ze te spelen en zingen. Zeker met de backingvocals is het echt kicken!

Verder zing ik in New Coat Of Paint, een band waarmee we covers van Tom Waits en eigen werk spelen. Supermooie muziek, die Waits!! Voor mij is het leuk dat ik deze muziek niet ‘mooi’ hoef te zingen: Tom Waits heeft echt zo’n lekkere, rauwe, doorrookte whiskeystem!!

Daarbij speel ik met mijn collega’s af en toe chansons: een feestje om te doen, mooie muziek maken met zulke goeie muzikanten.