Beeldhouwen/ Steenhakken

Serge van Empelen

Zaterdag

9

Deze beeldhouwcursus wordt al jaren met veel plezier en succes, zowel bij de cursisten als de docent, gegeven bij Toonbeeld.
Negen zaterdagen een dag lang intensief beeldhouwen met docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen. Van vergevorderde steenhakkers tot beginneling. Iedere cursist bezit een dosis geduld en doorzettingsvermogen. Verschillende materialen zoals harde steensoorten (marmer, Belgisch hardsteen), zachte steensoorten (speksteen en albast) of hout, kan men komen bewerken in deze lessen.
Elk materiaal behoeft zijn eigen gereedschappen. Zwaardere beitels met geharde widia punten voor marmer en Belgische hardstenen. Lichtere veilen, raspen en beitels voor de speksteen en albastachtige stenen. Hout heeft weer gutsen, raspen en allerlei soorten beitels nodig.
De insteek van de lessen blijft bij elk materiaal waarin de cursist werkt hetzelfde.
De basis van elk beeld is een ontwerp van wat de cursist wil maken. Dat ontwerp kan een klein kleiobject zijn of een voorwerp, eventueel een foto of een duidelijke schets op papier. Een klein schetsmodel is erg handig. Met een schetsmodel kan je veel beter naar je uiteindelijke beeld toewerken, kijken en je beeld leren begrijpen. Er is ook de mogelijkheid om zonder schetsmodel te werken en je te laten leiden en inspireren door de steen zelf wat op hele verrassende abstracte vormen uit kan komen.
Docent Serge van Empelen geeft iedereen persoonlijke aandacht en richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de beeldtaal van de cursist. Elke cursist heeft zijn eigen taal en inspiratie. Die proberen we naar boven te laten komen en te laten spreken in het beeld zodat het ook autonome beelden worden. Je ziet als het ware het handschrift van de aspirant kunstenaar erin terug. Net als de ‘toets’ van een schilder. Het zelfstandig leren kijken naar je beeld wordt uitvoerig besproken en onderwezen. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de technieken van het beeldhouwen.
De cursist moet zelf een steen meenemen. Er is basisgereedschap aanwezig, maar het heeft de voorkeur uiteindelijk zelf gereedschappen aan te schaffen. Voor de beginner kan dat al volstaan met een kleine set vijlen en raspen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Gegevens betalingsplichtige

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Beeldhouwen / Steenhakken € 384,50

Let op!

Dank voor uw aanmelding, wij gaan daar mee aan de slag. U ontvangt van ons nog een definitieve bevestiging  op het moment dat er voldoende deelnemers zijn om de cursus te starten.