Dwarsfluit

Anke Buringa

Woensdag

39

De dwarsfluit is een blaasinstrument. Het is een metalen of zilveren buis met een mondstuk en gaten. De gaten worden gesloten met kleppen.

Om geluid te produceren, blaas je over het mondstuk heen. Je kunt het vergelijken met het blazen op een flesje om een fluittoon te krijgen. Je blaast niet in het flesje maar tegen de rand. Je lippen zorgen voor de juiste luchtstroom. Het is belangrijk dat je een gaaf gebit hebt.

Het instrument vraagt veel lucht, meer dan bij een blokfluit. Een goede leeftijd om te beginnen is 8 à 9 jaar. Dan zijn ook de armen lang genoeg om de fluit vast te houden.

Op de dwarsfluit kunnen allerlei soorten muziek worden gespeeld: klassiek, volksmuziek, popmuziek en jazz.

Door het makkelijke kleppensysteem kun je al heel snel liedjes spelen.

Een aantal dwarsfluiten samen klinkt heel mooi, maar ook dwarsfluit samen met andere instrumenten klinkt heel goed; bijvoorbeeld met piano, harp, gitaar en andere blaasinstrumenten.

Als je nog iets te jong of te klein bent voor de dwarsfluit kun je beginnen op de piccolo. Dit is een klein fluitje zonder kleppen. Deze fluit klinkt hoger dan de dwarsfluit, maar is veel makkelijker vast te houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aanmelden

Lesdag + datum, tijd en leslocatie is verplicht
Lesvorm is verplicht

Gegevens cursist

Aanhef is verplicht

Gegevens betalingsplichtige

Betaalgegevens zijn verplicht
Termijnen-veld is verplicht
Termijnen-veld is verplicht

Lesgeld berekening

Bereken uw prijs op basis van leeftijd, woonplaats en lesvorm.

Leeftijd:

Tarieven en lesvormen

Jeugd
Leerlingen krijgen de eerste drie jaar groepsles. Wij proberen groepjes te maken van twee of drie leerlingen die elk 20 minuten ‘inbrengen’. Vanaf het vierde jaar kan worden gekozen voor individuele les (25 minuten). Vanaf het 6e jaar kan worden gekozen voor les eens in de 14 dagen.

Volwassenen kunnen zich uitsluitend aanmelden voor een knipkaart. Uitgezonderd leerlingen van der plaatselijke muziekverenigingen. Deze krijgen op dezelfde wijze les als de jeugd.