‘Even Kennismaken Met….’ Afke Spaargaren

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Afke Spaargaren, onze beeldend docent!

Afke, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Mijn naam is Afke Spaargaren, van beroep beeldend kunstenaar. Ik ben in 1959 geboren in Amsterdam en daar ben ik ook opgegroeid. Ik ben moeder geworden van twee zonen, nu 34 en 31 jaar oud en ik geef sinds 1989 teken-en schilderles, o.a. bij Kunstencentrum Velsen en het Lucasgilde in Beverwijk. Bij Toonbeeld geef ik de zaterdagochtendcursus tekenen en schilderen van 10.00 – 12.30 uur.

Daarnaast werk ik sinds 2002 bij Perspectief Castricum, een vereniging voor beeldende vorming, en ruim 7 jaar voor De ZorgSpecialist. Voor De ZorgSpecialist geef ik creatieve zingeving aan mensen met dementie.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Mijn moeder hield van tekenen; haar opa was de Friese schilder Ype Wenning. Er werd dus veel getekend thuis, ook ik vond het leuk om te doen. Ik kreeg het advies van de ‘textiele werkvormen’ docente van het Carthesius Lyceum in Amsterdam om ‘Tekenen en Textiele werkvormen’ te gaan studeren aan de VL-V. Dat heb ik twee jaar gedaan. Toen ben ik overgestapt naar de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (1980-1984) en heb ik nog een jaar Kunstgeschiedenis gestudeerd. 

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend kunstenaar?

Ik ben actief als Beeldend kunstenaar en exposeer regelmatig bij KZOD, Kunst Zij Ons Doel, waar ik ook sinds 2004 in het bestuur zit. Mijn laatste expositie ‘De Winter komt eraan’ was t/m januari 2020 te zien in de Kloostergangen in Haarlem. Erg leuk was dat deze expositie geopend werd door Willem de Winter, bekend als de taxateur in het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Ik werd tijdens de opening uitgenodigd om iets te vertellen over de totstandkoming van mijn schilderij.

Verder doe ik sinds 2004 mee aan de Haarlemse Kunstlijn. Mijn laatste werk voor dit jaarlijkse evenement, tijdens de Vredesweek afgelopen jaar, was getiteld ‘Verleg je eigen grens, om vrij te kunnen geven en delen’.

Sinds een paar jaar huur ik eind juni een huis in Normandië, in het dorpje Vaucottes-sur-Mer. Daar werk ik dan aan een vierluik.

Neem ook even een kijkje op de website van Afke voor foto’s van haar eigen werk.

Wat is de laatste tentoonstelling die je zelf bezocht hebt?

Ik krijg geen genoeg van het kleurrijke werk van David Hockney. Ik voel me gelukkig bij de aanblik van zijn werken. Onlangs nam ik de trein naar Londen om de exposities te bezoeken van de schilders Bonnard, Matisse en Hockney.

Dank je wel, Afke! Wil je eens een les bij Afke proberen en haar leren kennen als docent? Maak dan snel een afspraak voor een proefles!


Comments are closed.