‘Even Kennismaken Met….’ Anke Buringa

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Anke Buringa, onze dwarsfluitdocent!

Anke, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Ik ben Anke Buringa-Lont, geboren in 1963 in Alkmaar. Ik ben dwarsfluitdocente bij de Muziek-en Dansschool Heiloo en hier in Castricum bij Toonbeeld. Verder ben ik uitvoerend musicus en moeder van drie zonen.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Toen ik 9 jaar was ben ik begonnen met dwarsfluit spelen, net als mijn oudere broer. Mijn andere broer speelde orgel, net als mijn moeder, en mijn zus speelde gitaar. Er werd thuis dus al veel samengespeeld! En dat is dan ook wat ik nu met lesgeven ook heel leuk vind om te doen: leerlingen koppelen zodat ze samen kunnen spelen. Bijvoorbeeld fluit met gitaar, fluit en harp, fluit met piano of een fluitkwartet. Helemaal leuk is het om daan een optreden te regelen op een mooie locatie, zoals een mooie boerderij in Egmond aan de Hoef.

Later heb ik in Alkmaar op de MPA (Muziek Pedagogische Akademie, hedendaags: het Conservatorium) het diploma Docerend Musicus behaald. Met dit eerste diploma in de broekzak ben ik daarna in bij Jo Hagen in Rotterdam verder gaan studeren voor Uitvoerend Musicus.

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend kunstenaar?

Ik ben dus ook uitvoerend musicus en heb heel veel concerten gegeven met het Aiolos kwartet. Met dit fluitkwartet speel ik al sinds mijn opleiding aan het Conservatorium in dezelfde samenstelling. We zijn dus erg goed op elkaar ingespeeld, na 34 jaar samenspelen en optredens in Nederland en over de grenzen.

Daarnaast vorm ik een duo met pianist Bernard van den Boogaard. We spelen werken van Bach, Mozart, Griffes en J. Jongen en tango’s van Piazzolla. Heel inspirerend om te doen! Ook juist de afwisseling van zelf concerten geven en lesgeven is top!

Wat is het laatste concert dat je zelf bezocht hebt?

Het laatste concert wat ik heb bijgewoond was van het NHJO, het Noord Hollands Jeugd Orkest, onder leiding van Bas Pollard, in maart 2020. Een concert door honderd jonge muzikanten, waaronder een fluitleerling van Toonbeeld, met werken van Dvořák, Debussy en Britten. Wat een dynamisch concert! Ik heb hier ontzettend van genoten!

Dank je wel, Anke! Wil je eens een les bij Anke proberen en haar leren kennen als docent? Maak dan snel een afspraak voor een proefles!

Comments are closed.