‘Even Kennismaken Met….’ Jussi Paananen

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Jussi Paananen, onze viooldocent!

Jussi, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Ik ben 46 jaar oud. Ik geef vioolles bij Toonbeeld, maar ook bij Triade in Den Helder, Cool in Heerhugowaard en Artex op Texel.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Als vijfjarige jongen ben ik begonnen met vioolspelen. Omdat mijn ouders al twee kinderen hadden die de piano bespeelden wilden ze voor mij graag iets anders, dus vroegen ze aan de directeur van de plaatselijke muziekschool of er een instrument was waar ze nog wel wat extra jongensleerlingen konden gebruiken. Dat was dus de viool! In Finland, waar ik toen woonde, moet je toelatingsexamen doen voor de muziekschool. Daar moet je zingen, ritmes klappen en nog wat andere tests uitvoeren voordat je überhaupt aan je lessen kunt beginnen. Nou, ik weigerde van alles. Ik was een beetje eigenwijs denk ik. Na meerdere pogingen om mij de tests te laten doen heeft de directeur mij toch toegelaten. Kennelijk was er echt een schrijnend tekort aan jongensleerlingen…

Na jaren leren (en examens doen!) aan de muziekschool kwam het moment om te bedenken wat ik zou gaan studeren. Nou was ik niet echt een persoon die al heel duidelijk voor ogen had wat dat moest gaan worden, dus koos ik voor het conservatorium om nog iets meer bedenktijd te hebben over wat ik verder wilde gaan doen. Na een jaar studie ging ik in militaire dienst en daar werd het me helemaal duidelijk: muziek is mijn ding! Ik had een ontzettend goede docent in Finland: Zoja Istomina (uit Oekraine), een geweldig pedagoog en mensenkenner!

Ik heb ook aan het conservatorium van Rotterdam gestudeerd, bij Benzion Shamir, maar alle diploma’s haalde ik toch aan het conservatorium in Kuopio, Finland.

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend muzikant?

Ik heb jarenlang in een strijkkwartet gespeeld, maar toen ik mijn vrouw in Nederland ontmoette en mijn studie aan het Rotterdams conservatorium voortzette moest ik iets anders gaan vinden. Dat is het Hobbema piano trio geworden. Ik speel ook regelmatig in het begeleidingsorkest van Medemblik o.l.v. Jan Laan. Ook een hele leuke groep waar ik mijn eigen spel up-to-date kan houden. Of heel wat anders: op een bruiloft of uitvaart spelen of saloon muziek spelen tijdens een feest. Ook hartstikke leuk om te doen!

Wat is het laatste concert dat je zelf bezocht hebt?

Het laatste concert waar ik was, was in Luxemburg. Mijn dochter speelt cello en deed mee in het EUYO: het studentenorkest van de EU. Ze gingen op tournee door heel Europa en wij konden haar dus in Luxemburg beluisteren. Ik kreeg er kippenvel van! En niet alleen vanwege mijn eigen dochter, maar van het geheel. Er werd zo goed samen gespeeld met zoveel kleur in de muziek. En dan het enthousiasme waarmee deze jonge mensen alles uit de kast haalden om zich op hun best te laten zien en horen! Een memorabele en inspirerende avond!

Wil je nog meer weten over Jussi en zijn werkzaamheden, ook als uitvoerend muzikant, kijk dan even op zijn eigen website. Of neem vioolles bij Toonbeeld Geesterhage en leer Jussi als viooldocent kennen!

Comments are closed.