‘Even Kennismaken Met….’ Mark van der Werf

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Mark van der Werf, onze slagwerkdocent!

Mark, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Ik ben Mark van der Werf en ik werk sinds 2009 als slagwerk/drums LM docent bij Toonbeeld Geesterhage.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Ik ben begonnen met drummen toen ik 11 jaar oud was. Eerst één jaar privéles en daarna ben ik naar de muziek- en dansschool in Sneek gegaan voor drumlessen van Arjen Oosterhout. Ik heb hier les gehad tot aan ongeveer mijn twintigste en heb toen toelatingsexamen gedaan aan de Conservatoriums te Groningen, Zwolle en Alkmaar. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het Conservatorium Alkmaar omdat er een hele fijne sfeer was. Ik heb gestudeerd bij Mark Eshuis, hij heeft onder andere gespeeld bij André van Duin, en Lenette van Dongen. Natuurlijk super gaaf om van zo’n ervaren drummer les te krijgen!

In 2005 ben ik afgestudeerd met een 8 als eindcijfer, waar ik natuurlijk erg blij mee was! Voor mijn eindexamen heb ik stukken gespeeld van Emerson Lake & Palmer (Tarkus) en Bill Bruford (de drummer van o.a. Yes en King Crimson). Ik had dus echt een progrock eindexamenprogramma samengesteld!

Na mijn studie ben ik als zzp-er les gaan geven bij onder andere slagwerkschool Leeuwarden, Muziek- en Dansschool Sneek, Tune up Haarlem en dus Toonbeeld Geesterhage!

Omdat je ook als afgestudeerd muzikant en docent nooit uitgeleerd bent, ben ik in 2009 nog een jaar gaan studeren bij Juan van Emmerloot (Snowy White, Steve Lukather, gitarist van ToTo etc.) Ook dit was een ontzettend inspirerend jaar wat ik niet had willen missen!

Mark van der werf

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend muzikant?

Sinds mijn afstuderen speel ik ook uitvoerend, o.a. met de ’70s rockband NBR. Deze band vorm ik samen met twee studiegenoten van het Conservatorium. De bandbezetting is basgitaar, gitaar en drums. Onze basgitarist neemt ook de zang voor zijn rekening. Met NBR spelen we echt ’70s rockrepertoire zoals Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath etc. We gaan met de band het hele land door en komen zelfs in Duitsland en België.

Daarnaast speel ik ook nog in een progrock band genaamd SOTE. Met deze band spelen we eigen werk, met invloeden van Rush, Yes en Saga. Ook ontzettend gaaf om te doen!

Tevens doe ik ook nog het een en ander aan sessiewerk, waaronder popkoren begeleiden en voor singer-songwriters tracks inspelen.

Wat is het laatste concert dat je zelf bezocht hebt?

Als ik zelf geen les hoef te geven of moet optreden vind ik het natuurlijk ook te gek om naar concerten te gaan. Hier krijg ik weer heel veel inspiratie van en dat neem ik ook weer mee in mijn eigen lessen! De laatste 2 concerten die ik heb gezien waren echt fenomenaal! Dat waren namelijk King Crimson (deze band heeft zowat progrock uitgevonden) in het Concertgebouw te Amsterdam en Roger Waters (bassist van Pink Floyd) in Ziggo Dome.

Dank je wel, Mark! Wil je meer weten Mark zijn activiteiten als drummer, kijk dan even op de website van zijn bands NBR en SOTE. Of neem drumles bij Toonbeeld Geesterhage en leer Mark als drumdocent kennen!

Comments are closed.