‘Even Kennismaken Met….’ Serge van Empelen

In de serie ‘Even kennismaken met….’ leren we de medewerkers van Toonbeeld Geesterhage door middel van korte interviews ietsje beter kennen. Hier kom je wat meer te weten over de persoon achter de docent en waar hij of zij zelf het kunstvak heeft geleerd. Vandaag maken we kennis met Serge van Empelen, onze beeldend docent!

Serge, vertel eens kort wat over jezelf: wie ben je, welke les geef je bij Toonbeeld, wat doe je nog meer?

Mijn naam is Serge van Empelen. Ik ben multidisciplinair beeldend kunstenaar, 47 jaar en ik woon in Alkmaar. Bij Toonbeeld werk ik als docent beeldende vorming met beeldhouwen in steen en hout, ruimtelijke experimentele vormgeving en grafiek.

Daarnaast ben ik uitvoerend kunstenaar en bedenk, begeleid en voer ik kunstprojecten uit op scholen door Nederland. Dit doe ik met mijn kunst- en cultuureducatiebedrijf De Kunstkameleon en in samenwerking met Toonbeeld voor Cultuur Avontuur. Ik gebruik als kunstenaar het medium dat aansluit bij mijn ideeën van dat moment om dit vorm te geven. Door de jaren heen heb ik een grote kennis van vele technieken en materialen opgedaan. Ik vind het leuk om mijn kennis als kunstenaar over te dragen en de cursist uit te dagen om verder te kijken en durven gaan dan de gevestigde wegen.

We hebben bij Toonbeeld een nieuwe slogan ‘Je leert het om de hoek’. Vertel eens, waar heb jij je vak geleerd?

Als kind tekende ik vogels en landschappen en ging ik op een kleedje langs de weg zitten in de hoop mijn tekeningen te verkopen. Ik ben begonnen op het Grafisch Lyceum in Rotterdam (tegenwoordig het Mediacollege). Na het Grafisch Lyceum ben ik naar de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht gegaan en heb vijf jaar op de afdeling autonoom gestudeerd. Ik teken, schilder en beeldhouw dus eigenlijk al mijn hele leven.

Ben je naast je werkzaamheden als docent ook zelf nog actief als uitvoerend kunstenaar?

Jazeker! Een van mijn laatste opdrachten was met De Kunstkameleon op een basisschool in Langedijk.Daar maakte ik samen met alle leerlingen een mozaïekbord van 2 meter 50 lang, wat nu aan de gevel van de school hangt. Vorig jaar heb ik voor de gemeente Medemblik maar liefst vier kunstwerken mogen maken naar aanleiding van gedichten en die staan en hangen nu op vier verschillende locaties door deze gemeente.
Ik exposeer her en der en mijn werk hangt bij verschillende kunstuitlenen.

Dank je wel, Serge! Wil je eens een les bij Serge proberen en hem leren kennen als docent? Maak dan snel een afspraak voor een proefles! (* Door de coronacrisis worden onze lessen momenteel anders dan ‘normaal’ vormgegeven, maar neem vooral even contact op om te informeren naar de mogelijkheden!) Voor een overzicht van zijn eigen werk kun je ook een kijkje nemen op de website van Serge.

Comments are closed.