De geschiedenis bevindt zich gewoon in jouw eigen achtertuin. Je eigen geschiedenis ligt voor het oprapen. Archeologie is een soort van detective werk; je vindt een scherf op een bepaalde plek; aan de hand hiervan kunnen archeologen je vertellen wat er is gebeurd. Je combineert kennis over landschap, materiaal kennis, logisch denken, geschiedenis met elkaar. En elke keer als je een nieuw puzzelstukje vindt (scherf) wordt de puzzel steeds completer, kun je je aannames over wat er in het verleden gebeurd is verrijken, bijschaven of helemaal herschrijven. Zo kom je steeds meer te weten over de mensen van vroeger en hoe ze leefden en kun je die kennis ook weer gebruiken in jouw eigen leven.

omschrijving van mogelijke workshops/projecten:

 • Over Aak, Hilde en de rest
  Programma voor groep 3 of 4 van de basisschool
  Wat is archeologie en wat doet een archeoloog? In het ArcheoLab en de permanente tentoonstelling van Huis van Hilde gaan de leerlingen met deze vragen aan de slag. Ze onderzoeken en ontdekken van alles. Er is een speurtocht door de tijd en ze leren het verschil tussen het verleden en hun eigen tijd.
 • Oog in oog met onze voorouders programma voor groep 5 of 6 van de basisschool In Huis van Hilde ontmoet je mensen uit het verleden. In het ArcheoLab verdiepen de leerlingen zich in het verhaal van Aak, een kind uit de IJzertijd. Daarna gaan ze met hun werkblad op onderzoek uit in de permanente tentoonstelling. Door te observeren en samen te reflecteren, komen ze meer te weten over de mensen die vroeger in Noord-Holland leefden.
 • Van spinsteen tot pijpenkop
  Programma voor groep 7 of 8 van de basisschool
  Wat kunnen vondsten ons vertellen over het leven van mensen van vroeger? In Huis van Hilde worden vele duizenden vondsten uit verschillende periodes bewaard, in wel 8000 dozen. De leerlingen onderzoeken een aantal van deze vondsten in het ArcheoLab en in de permanente tentoonstelling, en leren interpreteren en reconstrueren.
 • Jagers, verzamelaars en eerste boeren
  Programma voor groep 4 t/m 6 van de basisschool
  Met dit programma gaan de leerlingen terug naar de tijd van de jagers, verzamelaars en eerste boeren. Centraal staat een in onze permanente tentoonstelling opgestelde mensfiguur: Cees, de Steentijdman.
 • Kruip in de Huid van een Romein
  Programma voor groep 4 t/m 8
  Vooraf wordt een link naar een PowerPoint presentatie verstuurd, waarmee leerlingen een eerste indruk krijgen over het leven in de Romeinse tijd. Als de leerlingen naar Huis van Hilde komen, krijgen zij een rondleiding door de permanente tentoonstelling, waarbij de Romeinse soldaat en de Germaanse krijger in het middelpunt staan. Ook zoeken zij in de vitrines voorwerpen die bij beide figuren horen en maken zij een tekening van een van beide figuren. Bij de pottenwand maken zij kennis met het leven van de Romeinse soldaat.
  Dit programma kan gratis worden uitgebreid met bijvoorbeeld een schervenpracticum en/of werken met het zeef-residu in de ArcheoHotspot.
 • Middeleeuwen
  Programma voor groep 4 t/m 8 van de basisschool
  Huis van Hilde biedt de mogelijkheid aan leerlingen om speciaal in het tijdvak Middeleeuwen te duiken. Het pakket biedt een speurtocht, waarbij wordt gekeken naar de in onze permanente tentoonstelling opgestelde figuren Hilde, Handelaar, Willem van Brederode en Hillegonda van Voorne.
  De speurtocht wordt gecombineerd met het Archeolab, waar leerlingen voorwerpen uit de Middeleeuwen kunnen onderzoeken.

Naam: Archeologiemuseum Huis van Hilde

Discipline: geschiedenis, aardrijkskunde, archeologie

Naam educatiemedewerker:  Anoek veldman, Ingrid Groen,  Joke Rijnoudt (vrijwilliger PO),  Tonny Izaks (vrijwilliger VO) 

Schooltype: PO / VO

Website: www.huisvanhilde.nl