Samenspel en cursussen Volwassenen

EINDELIJK TIJD VOOR MUZIEK

Volwassenen
10 lessen van 40 minuten € 149,00.        (cursusnr. 41)

Voor iedereen die altijd al een muziekinstrument heeft willen bespelen en daar nu eindelijk de tijd voor heeft. De lessen worden gegeven in groepjes van ca. 4 cursisten en u kunt kiezen uit verschillende instrumenten zoals o.a. blokfluit, gitaar, keyboard, zang, viool. Zodra er voldoende inschrijvingen voor een bepaald instrument zijn wordt in overleg met u de lesdag en tijd besproken. Dit kan zowel overdag als ’s avonds worden.

Inschrijven

WAT IS JAZZ?

Workshop voor volwassenen

Docent: Tobias Klein (cursusnr. 38)
10 lessen van 75 minuten op dinsdagavond
periode: oktober- december Kosten: € 225,00 (incl. BTW).

Improviseren op stukken van o.a. Miles Davis, John Coltrane en Thelonious Monk. In deze workshop spelen we standards uit de gouden tijd van de jazz. Je leert meer over jazz harmonie en speelstijlen zoals bebop, cool jazz en modal jazz. We gaan in op de theorie en brengen het geleerde meteen in de praktijk. Heb je altijd van blad gespeeld, maar je zou eens willen leren om geïmproviseerde solo's te spelen? Of heb je altijd puur op gevoel geïmproviseerd en je wilt weten hoe jazzharmonie in elkaar zit? Dan kan je in deze workshop meteen aan de slag.

Tobias Klein is saxofonist, basklarinettist, componist en docent. Hij studeerde jazzsaxofoon en basklarinet aan het Conservatorium in Amsterdam. Met zijn ensembles Spinifex, Almeida/Duynhoven/Klein en Büyükberber/Klein brengt hij regelmatig CDs uit en speelt hij op podia zoals het Amsterdamse Bimhuis, North Sea Jazz Festival en Holland Festival.


Inschrijven

TURBO COURSE CAJONSPELEN

Volwassenen

Docent: Mark van der Werf          (cursusnr. 43)
Vrijdag lestijd in overleg
5 lessen van een uur € 66,00.

Je wilt drumritmes spelen, maar misschien heb je niet de mogelijkheid voor een drumstel? Of wil je je naast drummen aan de slag met een percussie instrument? Heb je een cajon en wil je meer leren hoe je dit te gekke instrument kan inzetten binnen de popmuziek? Dan zijn de cajon lessen van Toonbeeld precies voor jou. Toonbeeld Castricum is de plek voor cajonles De cajon is geschikt voor kinderen en tieners maar ook zeker voor volwassenen. Voor de één is het spelen op een slaginstrument een heerlijke uitlaatklep, voor de ander de perfecte manier om je creatieve gevoelens de vrije loop te laten gaan. Kortom een hele expressieve en fysieke manier van jezelf uiten. De Cajon is een handtrommel met slagvlak van hout. Dit veelzijdige instruments komt oorspronkelijk uit Peru, waar het als begeleidingsinstrument gebruikt wordt voor diverse dansen. De cajon heeft inmiddels ook een succesvolle opmars gemaakt binnen de de popmuziek. Door de cajon te bespelen op diverse vlakken kunnen klanken (bassdrum,snare en hihat) van het drumstel nagebootst worden,waardoor je volledige drumritmes kan spelen op deze kist.

Inschrijven

SWEET SEVENTY

Volwassenen

Sweet Seventy

Wanneer u langzaam dingen vergeet en graag weer iets gezamenlijk wil doen dan is samen zingen een waardevolle activiteit. We starten met 10 bijeenkomsten onder leiding van dirigent Paul Hanrath. U mag een familielid meenemen of wij zorgen voor een vrijwilliger die samen met u zingt. Muziek is één van de laatste dingen die het brein onthoudt, sterker nog, zingen maakt het klankgeheugen wakker en stimuleert omliggende hersengebieden. De data zijn 21 september, 5 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 11 januari, 25 januari en 1 maart op de vrijdagochtenden in de foyer van Geesterhage, Geesterduinweg 5 in Castricum van 10.30 tot 12.00 uur. Kosten voor de hele cursus bedragen € 67,50. De eerste bijeenkomst is gratis. De mantelzorger of uw begeleider mag gratis mee en in de cursusprijs is koffie of thee inbegrepen.
* Voor meer informatie mail naar geheugenkoor.castricum@gmail.com

Inschrijven

ELEKTRISCH GITAARSPELEN

Volwassenen

Docent: Trudy Visser         (cursusnr. 45)
Maandag 19.30 - 20.30 uur
korte cursus van 15 weken € 225,00 (incl. gebruik gitaar en versterker).

Voor volwassenen die al een akoestisch gitaar achtergrond hebben en die hun spel willen uitbreiden met die technieken die nou net het verschil maken met de akoestische gitaar. Aan bod komen technieken als plectrumtechniek, ritmiek, stringbending, pull-offs en hammer-on’s, vibrato, powerchords en improvisatieladders. De cursus geeft ook inzicht in het gebruik van barré-akkoorden. Dit alles praktisch toegepast door het naspelen en ook zelf uitzoeken van solo’s, rock-riffs en begeleidingen uit het pop/rockrepertoire". Ook wordt veel aandacht gegeven aan het gebruik van  het internet en computerprogramma's". Bij voldoende deelnemers is deze cursus ook geschikt voor beginners.   .

Inschrijven

AKOESTISCH GITAARSPELEN

Volwassenen

Docent: Trudy Visser          (cursusnr. 44)
Maandag 18.30 - 19.30 uur
Korte cursus van 15 weken € 154,00 (incl. gebruik gitaar)

Een cursus waarin u de beginselen van het bespelen van de akoestische gitaar onder de knie kunt krijgen.

De gitaar kun je op drie manieren bespelen: als begeleidings-, als melodie- en als solo instrument.
U maakt een begin met de eerste twee speelwijzen zoals het begeleiden van popsongs, kinderliedjes en andere favoriete liedjes met de meest gangbare akkoorden. Slaggitaar spelen en de tokkelaanslag zijn belangrijke onderdelen waardoor ritme vanzelf aan de orde komt. Met melodiespel krijgt u inzicht in de toonopbouw van de gitaar. Basiskennis van het lezen van noten of tabulatuur zijn middelen om nieuwe liedjes te leren spelen van bladmuziek of van het internet. Er wordt ook geoefend in het zelfstandig uitzoeken van popsongs van cd waarvoor 'leren luisteren' en enige in de cursus opgedane theoretische kennis noodzakelijk is.
Er wordt gebruik gemaakt van de nylon-snarige klassieke gitaar.
Toonbeeld heeft gitaren beschikbaar voor deze cursus.

Inschrijven

KLEZMERENSEMBLE "FREILACH"

Volwassenen

Docent: Bertie Buis         (cursusnr. 40)
Donderdag eens per 14 dagen 20.00 - 22.00 uur
Jaarcursus € 298,00

Onze klezmergroep ,,Freilach'' bestaat al meer dan 10 jaar, deze groep heeft een vaste kern van muzikanten, maar we zien ook graag nieuwe gezichten met de volgende instrumenten: dwarsfluit, viool, cello, accordeon, klarinet, saxofoon. De muziek is meeslepend, vrolijk en voor gevorderde instrumentalisten.

Inschrijven

STEMVORMING VOLWASSENEN

Volwassenen

Docent: Claudia Reij        (cursusnr. 46 )
Donderdag (tijd in overleg)
10 lessen van een uur
Start: div. momenten in het jaar
€ 126,00 (incl. BTW)


Zing je in een koor of band, of wil je gewoon je stem goed ontwikkelen?
Claudia is gespecialiseerd in stemtechniek en weet precies hoe je het beste uit je stem kunt halen.
Er wordt gewerkt aan stemvorming (om goed te leren zingen) en koorvorming (samen zingen).

Inschrijven

KORTE CURSUS "VAN BREL TOT PIAF"

Volwassenen

Zangcursus

docent: Claudia Reij          (cursusnr. 49)
Donderdag
tijd in overleg
10 lessen van een uur € 126,00
start: verschillende momenten in het jaar

In deze lessen gaan we aan de slag met het prachtige en veelzijdige Franstalige genre dat toch als een tikje meeslepender en zwieriger gezien wordt. Grootheden als bovengenoemde maar ook Fugain, Aznavour, Zaz of Stromae komen aan bod. Meerstemmig of solo gezongen, met veel aandacht voor de betekenis van de tekst en interpretatie, maar ook voor expressie en zangtechniek en natuurlijk die met heerlijk zwierige melodieën. Een greep uit het repertoire: Une belle histoire, Je veux, Chanson des vieux amants...

Inschrijven

ANNIE M. G. EN TIJDGENOTEN

Volwassenen

Zangcursus

docent: Claudia Reij          (cursusnr. 47)
Donderdag
tijd in overleg
10 lessen van een uur € 126,00
start: verschillende momenten in het jaar

Een korte cursus waarin we ons storten op de ’50, ’60 en zeventiger jaren. Voor het Nederlandstalig repertoire een veelzijdige periode, met Ramses Shaffy, Jasperina de Jong, levensliederen, en Annie M.G. Schmidt met haar musical als ‘Heerlijk duurt het langst’ maar ook ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. De cursus bestaat uit een gedeelte stemvorming, maar de nadruk ligt op het lekker samen zingen. De docent kent een ruime keuze aan repertoire, maar verzoekjes zijn zeker welkom. Een optreden is niet perse het doel, maar als de groep daarvoor in is gaan we dat natuurlijk doen!

Inschrijven

HOTEL CALIFORNIA

Volwassenen

Zangcursus

Docent: Claudia Reij          (cursusnr. 48 )
Donderdag (tijd in overleg)
5 lessen van een uur
Start: div. momenten in het jaar
€ 66,00 (incl. BTW)


Er is natuurlijk een bijna oneindig aanbod aan repertoire uit deze periode! De groten, zoals Beatles en Stones, zullen zeker voorbijkomen, maar ook minder bekende nummers komen aan bod. De cursus bestaat uit een gedeelte stemvorming, maar de nadruk ligt op het lekker samen zingen. De docent kent een ruime keuze aan repertoire, maar verzoekjes zijn zeker welkom. Een optreden is niet perse het doel, maar als de groep daarvoor in is gaan we dat natuurlijk doen!

Inschrijven

BLOKFLUITXPLOSIE

11 tot 99 jaar

Docenten: Miranda Mooijman, Paula v. Wijk , Jan Jaap Langereis          (cursusnr. 42)
Regionaal Blokfluit Orkest
Zaterdag 9.30 - 12.00 uur
Data: 3 en 17 november, 1 en 15 december, 12 en 26 januari,
9 februari, 2, 16 en 30 maart.
Generale (13.30 uur) en concert (20.00 uur) in de Dorpskerk op 6 april.
11 repetities € 139,00

De bezetting van dit orkest is: altblokfluit, tenorblokfluit, basblokfluit, grootbas en contrabas.
Het orkest bestaat uit 25 tot 30 leden. Hoewel de blokfluit een barokinstrument is, wordt er ook muziek gespeeld uit andere periodes. Deze muziek wordt door de docenten gearrangeerd voor de bezetting van dit orkest.
Aan het eind van de repetitietijd wordt er een concert gegeven in Castricum.

Inschrijven