Wij vinden het leerzaam om kinderen met nieuwe ogen naar hun eigen omgeving te laten kijken. Over veel historische onderwerpen kun je in je eigen omgeving van alles te weten komen. We laten de leerlingen met het geleerde iets maken dat ze kunnen presenteren, creatieve producten waar ze trots op zijn. Zo leren ze anderen ook iets over hun omgeving of het onderwerp. Bijvoorbeeld zoals bij De reis van de schelpen, toen de leerlingen een bordspel maakten over het leven van schelpenvissers, -vaarders en -branders.

  • De gemaakte bordspelen worden jaarlijks gespeeld door bezoekers van het Schelpenvissersdag in Castricum. Kinderen presenteren hun spel daar zelf en zijn apentrots. Andere kinderen en volwassenen spelen het spel en leren spelenderwijs van alles over ‘de reis van de schelpen’.
  • In Heiloo hebben kleuters onderzocht wat voor geuren er eigenlijk allemaal zijn en dat geuren herinneringen kunnen oproepen. Ze hebben allemaal een potje met een eigen geur bij een speciale herinnering gemaakt. In de bibliotheek van Heiloo zijn alle potjes van alle kleuters van Heiloo gepresenteerd in een geurenkabinet. Elke bezoeker van de bibliotheek kon daar snuffelen en bekijken wat er was gemaakt.

Trainingen docententeams: Wij geven ook workshops aan docenten om ze zelf de projecten die wij ontwikkeld hebben op hun eigen wijze uit te voeren. Deze ondersteuning wordt meestal erg gewaardeerd.

Naam: Stichting KIST

Discipline: omgevingsgeschiedenis, mondelinge geschiedenis, eigen erfgoed en projecten mbt je persoonlijke geschiedenis en culturele verschillen.

Naam educatiemedewerker:  Pauline van Vliet

Schooltype: PO

Website: www.stichtingkist.nl