Kunst En Ik

Hanneke en Mirjam volgen momenteel bij Toonbeeld Geesterhage de cursus Tekenen en Schilderen van Fennanda Eleveld. Tijd voor een gesprekje met deze enthousiaste cursisten!

Hanneke

“Ik ben pas net met deze cursus begonnen, op 1 februari. Eigenlijk ben ik beeld-/steenhouwer, maar door een ongeval waarbij ik enkele gescheurde schouderpezen opliep heb ik helaas de kracht niet meer om dit te doen. Daarom probeer ik nu de tekencursus. Dit is echt iets heel anders.”

Wat wil je graag leren in de cursus Tekenen en Schilderen?

“Ik wil graag in mijn vingers krijgen wat tekenen precies inhoudt, leren wat ik kan en zien hoe ik kan tekenen met mijn hart, zoals ik met steen deed. Inzicht krijgen en enthousiast worden van dat wat ik doe. Mijn hoofd zit vol met beelden en inspiratie, maar hoe dat op papier te zetten – dat wil ik leren!”

Zijn er bepaalde aspecten die je lastig vindt in de cursus?

“Het volgen van de cursus zelf is ook weer even wennen. Ik werkte altijd alleen, deed onderzoek over datgene wat ik wilde maken en ging het dan gewoon proberen. Dat is nu dus even anders, maar ik kom er wel.”

Hanneke aan het werk tijdens de cursus Tekenen en Schilderen (foto – Sanne Mallant)

Als laatste, heb je zelf favoriete kunstenaars of werken? Iemand door wie je je laat inspireren?

“Absoluut! Mijn favoriete kunstenaars zijn uiteraard beeldhouwers. Naar de Pietà van Michelangelo, in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, kan ik uren kijken en in de tranen zijn. De rest zie ik dan niet eens.

Ook Camille Claudel, de partner van Auguste Rodin, is een sterke beeldhouwer en daarnaast een bijzondere, sterke vrouw.

William Turner vind ik als schilder bijzonder, door de warme kleuren die hij gebruikt. Waarom weet ik niet maar zijn zonsondergang boeit me enorm.

Ook Dali vind ik een heel boeiende schilder. De eerste schilderijen die hij maakte waren heel precies en bijna mysterieus en de latere schilderijen zijn een feest voor het oog.

Dan als laatse natuurlijk Leonardo da Vinci. Zijn werk, creativiteit, intelligentie en zijn lessen zijn een inspiratie!”

Mirjam

“Ik ben in februari met de cursus Tekenen en Schilderen gestart. Momenteel volg ik alleen deze cursus bij Toonbeeld Geesterhage. Hebben jullie ook een cursus houtbewerking? Daar zou ik best nog wat mee willen doen.”

Waarom heb je de cursus Tekenen & Schilderen gekozen?

“Het is een korte cursus waarin je in korte tijd met meerdere materialen aan het werk gaat, zoals kool, krijt, inkt en verf. Dat vind ik leuk. Ik heb deze cursus een hele tijd eerder gedaan en ondanks dat ik zelf vanaf kinds af aan ben blijven tekenen leer ik ook nog steeds. Door te kijken naar anderen en door de aanwijzingen van docente Fennanda, leer je anders kijken. Ook niet onbelangrijk: doordat ik meedoe aan deze cursus, ga ik ook daadwerkelijk tekenen. Thuis komt het er dan niet van.”

Zijn er specifieke dingen die je graag wilt leren?

“Ik wil graag kennismaken met de verschillende materialen die in de cursus aan bod komen. Ook wil ik leren hoe ik, dat wat ik zie, anders op papier kan krijgen dan hoe ik gewend ben dat te doen. Doordat je in één les in korte tijd iets op papier moet zetten, word je gedwongen om sneller een besluit te maken en zo ontdek ik dat ‘priegelen om iets goed te krijgen’ niet nodig is. Er komt altijd wel iets moois uit.”

Mirjam aan het werk tijdens de cursus Tekenen en Schilderen (foto – Sanne Mallant)

Heb je zelf een favoriete kunstenaar, iemand die je inspireert?

“Ik heb geen favoriete kunstenaar. Ik merk wel dat ik de Jugendstil-stijl erg mooi vind, zowel in architectuur als op papier.”

Dank je wel, Hanneke en Mirjam! Heel leuk om van cursisten te horen hoe ze hun cursus ervaren en wat hun verdere klik met kunst is! Ben je ook cursist bij Toonbeeld en vind je het leuk om ook iets te vertellen over jouw ervaringen met je cursus of les (dit kan natuurlijk ook een instrumentale les zijn), neem dan even contact op!

Comments are closed.