Mijn Instrument En Ik – PIANO

In de serie ‘Mijn instrument en ik’ zijn Toonbeeld cursisten aan het woord over henzelf, hun instrument en hun inspiraties. We stellen aan je voor: Roos!

“Ik ben Roos van Weers. Ik ben 19 jaar oud en studeer Pedagogische Wetenschappen in Amsterdam. Ik heb pianoles bij Hubert-Jan Horrocks, maar ik ben ooit begonnen bij Bernard van den Boogaard, die toen nog bij Toonbeeld Geesterhage werkte.”

Hai Roos! Kan je iets vertellen over jouw historie met de piano? Wanneer ben je begonnen met les en waarom? Had je bijvoorbeeld iemand die je ontzettend inspireerde of speelde iemand die je kent al piano?

“Ik speel nu zo’n twaalf jaar piano. Ik ben begonnen bij Bernard, toen ik zeven jaar oud was, samen met een vriendin. Naast piano spelen vind ik het ook heel leuk om er af en toe bij te zingen.

Ik kom uit een muzikale familie, dus toen ik klein was had ik al veel met muziek. Mijn vader speelt gitaar en zingt in een band met drie van zijn vrienden en mijn zus speelt saxofoon in een Big Band. Toen ik zeven jaar was wilde een vriendin op pianoles en ze vroeg of ik dat ook wilde. Sindsdien hebben we duo lessen gehad bij Bernard. Na een jaar of zes stopte zij met spelen en begon ze met zanglessen. Ik ben toen doorgegaan met pianolessen, totdat Bernard met pensioen ging.

Hubert-Jan heb ik leren kennen door de samenspeelweken van Toonbeeld Geesterhage waarin ik meedeed in de jazzband. Toen Bernard met pensioen ging wilde ik nog lang niet stoppen met spelen, dus ik kwam bij Hubert-Jan terecht. Vanaf toen was ik één keer per week bij hem te vinden. Bij Bernard heb ik goed leren noten lezen en verschillende muziekstijlen uitgeprobeerd. Toen ik bij Hubert-Jan kwam leerde ik voor mijn gevoel pas echt muziek maken. Ik leerde mijn gevoelens gebruiken in de muziek en stukken uit te kiezen die ik echt wilde spelen; Hubert-Jan laat me daar heel vrij in. Hij komt zelf ook vaak met stukken en ideeën voor mij.”

Naar welke muziek luister je zelf het liefst? Heb je een muzikaal voorbeeld?

“Ik luister zelf vooral naar Indie en Folk en soms een beetje Pop. Mijn favoriete artiesten zijn onder andere Hollow Coves en Racoon. Ik hou vooral van rustige muziek met mooie teksten die verhalen overbrengen. In de pianosfeer hou ik erg van Einaudi. Zijn manier van spelen raakt mij altijd heel erg, dus ik heb al veel van zijn muziek gespeeld. Hij is wel een beetje mijn voorbeeld. Voor de rest ben ik geïnspireerd door artiesten die hun eigen nummers schrijven. Ik vind dat je altijd goed kan horen wanneer iemand zelf een nummer heeft geschreven of wanneer iemand sterke gevoelens heeft bij een nummer. Een droom van mij is om ooit een eigen nummer te schrijven en deze dan voor mensen te kunnen zingen en spelen.”

Om te leren spelen moet je natuurlijk veel studeren. Kan je iets vertellen over wat je thuis voor instrument hebt staan?

“Ik heb thuis veel muziekinstrumenten, die zijn van mijn vader. Maar de belangrijkste daarvan is natuurlijk de piano. Deze hebben mijn ouders gekocht toen ik begon met spelen en na vijf jaar was hij officieel van mij. Het is een elektrische stage piano, wat erg handig is want je kunt hem makkelijk inpakken en meenemen. Voor de rest heb ik veel muziekboeken thuis en vooral veel losse blaadjes haha. Als ik uit huis ga krijg ik de oude piano van mijn oma. Zij is helaas kort geleden overleden en nu houden mijn oom en opa de piano voor mij apart, zodat ik hem kan ophalen als ik er een mooie plaats voor heb.”

Dat is een prachtige erfenis. En wat leuk dat je ook zo’n muzikale familie hebt. Dat biedt mogelijkheden voor samenspel! Speel je ook in een ensemble of band of speel je wel eens met je familie samen?

“Ik heb toen ik jonger was nooit willen spelen in een band, omdat ik dat spannend vond. Ik wilde liever lekker zelf spelen wat ik wilde en dat doe ik nog steeds. Maar sinds een tijdje speel of zing ik ook wel eens met mijn zus of met mijn vader. Op Koningsdag spelen wij altijd met de band van mijn vader. Je kunt ons dan vinden op de vrijmarkt in Bakkum. Dit jaar hebben we dat sinds twee jaar weer gedaan, misschien heb je ons gezien? Ik vind het ook altijd fijn om naar iemand anders te luisteren die bijvoorbeeld piano speelt. Daar haal ik veel inspiratie uit en ik geloof echt dat muziek ons dichterbij elkaar brengt.”

Leuk om te horen dat je muziek maken én luisteren zo waardeert. Wat vind jij het leukste aan piano spelen en zijn er ook dingen die je lastig vindt?

“Het leukste aan het spelen vind ik dat je lekker kan wegdwalen in een andere wereld. Het is alleen jij, je instrument en de muziek. Als ik een slechte dag heb gehad of veel emoties in mijn hoofd heb, kruip ik achter de piano en speel ik een stuk waarin ik die gevoelens kwijt kan. Gevoelens kunnen heel goed werken in het écht maken van muziek. Ik vind het soms wel moeilijk om door te blijven gaan. Soms zijn stukken nou eenmaal lastig en dat vereist veel energie, maar uiteindelijk komt er weer iets moois uit. En ook al werkt het heel goed om gevoelens te gebruiken in muziek, soms is het ook lastig om achter de piano te gaan zitten als je je slecht voelt. Maar als ik er eenmaal zit dan is het altijd heel fijn. Het leven gaat soms zo snel, maar in mijn muziek vind ik echt een rustpunt en ik kijk altijd uit naar de lessen met Hubert-Jan.”

Roos, dank je wel! Leuk om van je te horen hoe jij je muziek en je lessen beleeft! We gaan ongetwijfeld nog veel van je zien en horen bij Toonbeeld de komende jaren. Blijf in elk geval genieten van muziek zoals je dat nu doet!

Zou je ook graag piano willen leren spelen, ben je benieuwd of het wat voor je is, of speel je al piano en wil je nóg beter leren spelen? Neem dan even contact met ons op via info@toonbeeld.tv of bel ons op 0251 659012 om een proefles af te spreken bij een van onze docenten

Delen op social media

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe cursussen en andere gebeurtenissen. 

Andere berichten