Mijn Instrument En Ik – PIANO met Martin Hvarkov

In de serie ‘Mijn instrument en ik’ zijn Toonbeeld cursisten aan het woord over henzelf, hun instrument en hun inspiraties. We stellen aan je voor: Martin Hvarkov, hij speelt piano!

Hai Martin! Kan je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Martin Hvarkov. Ik ben 17 jaar, zit nog op de middelbare school in Castricum, in 6VWO, en ik speel piano!”

Je hebt op dit moment les van onze pianodocent Titia Mijnen. Wanneer ben je begonnen met pianospelen en waarom? Was er bijvoorbeeld iets of iemand die jou enorm inspireerde?

“Toen ik 10 jaar was begon ik met pianospelen. Ik speel piano omdat ik het leuk vind om te doen en omdat het echt mijn passie is. Dit is niet altijd zo geweest. Toen ik net begon met spelen vond ik het ontzettend leuk. Dat duurde ongeveer een jaar. Daarna heb ik alleen gespeeld omdat ik het moest doen van mezelf. Waarom? Dat weet ik eigenlijk nog steeds niet goed. Ik bleef toch spelen, maar dan meestal alleen op de dag dat ik pianoles had.

Zes jaar later hoorde ik voor het eerst klassieke muziek: de ‘Moonlight Sonata’ van Beethoven. Ik werd helemaal verliefd. In de lente van 2021 ben ik echt elke dag gaan oefenen op dit stuk. Sindsdien ben ik compleet betoverd door mijn verdere ontdekking van klassieke muziek.”

Volledig in de ban van klassiek dus! Welke muziek luister of speel je het liefst?

“Ik luister en speel het liefst muziek van Chopin en Rachmaninoff. Rachmaninoff is echt een voorbeeld voor mij.”

Wat vind jij het leukste aan pianospelen? En zijn er ook dingen die je echt niet fijn of moeilijk vindt?

“Pianospelen is een uitweg naar complete stilte in mijn hoofd. Het is alleen de muziek, niks anders. Het is onbeschrijfelijk wat ik voel tijdens het spelen.

Waar ik echt een grote hekel aan heb is onderbroken worden tijdens het spelen. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Ik mag van de buren ook alleen tussen 17:00 en 19:00u spelen. Dat is niet genoeg voor mij, maar ik kan er helaas niks aan veranderen.”

Zo te horen ben je echt een heel gepassioneerd pianist! Wat zijn je toekomstplannen? Zou je bijvoorbeeld als vervolgopleiding piano willen studeren?

“Ik wil ontzettend graag naar het conservatorium om klassiek piano te studeren. Alleen weet ik niet of ik het toelatingsexamen ga halen.”

We gaan voor je duimen, Martin! Maar voordat het zover is heb je nog iets spannends op de planning staan. Misschien ook wel een fijne voorbereiding op je toelatingsexamen? Op zondag 18 december krijg jij een masterclass van pianist Ruben Plazier, voorafgaand aan zijn concert in Theater Koningsduyn! Hoe sta je erin?

“Ik vind het ontzettend leuk en ik voel mij vereerd. Maar daarnaast is het natuurlijk ook erg spannend om voor zo’n goede en bekende pianist te spelen.

Ik heb voor de masterclass het stuk ‘Prelude in C# Op.3 No.2’ van Rachmaninoff gekozen. Dit is het allereerste stuk dat ik van Rachmaninoff hoorde. Een prachtig stuk: ik heb er geen woorden voor.”

Martin, dank je wel! Leuk om te horen hoe ontzettend gepassioneerd jij bent over piano en klassieke muziek. We wensen je heel erg veel succes bij je masterclass én je toelatingsexamen!

Zou je ook graag piano willen leren spelen, ben je benieuwd of het wat voor je is, of speel je al piano en wil je nóg beter leren spelen? Neem dan even contact met ons op via info@toonbeeld.tv of bel ons op 0251 659012 om een proefles af te spreken bij een van onze docenten

Wil je Martin graag live horen en zien spelen? De masterclass door Ruben Plazier op zondag 18 december is vrij toegankelijk voor publiek en begint om 13.45u. Om 14.30u begint het concert van pianist Ruben Plazier en violiste Karen Su. Aan het begin van het concert zal Martin ook nog een kort optreden geven. Kaarten voor het concert zijn te reserveren bij Theater Koningsduyn.

Comments are closed.