CultuurAvontuur

VOORSTELLINGEN EN SCHRIJVERS IN DE KLAS
De commissie Cultuuravontuur zorgt voor een gevarieerd aanbod voor de basisscholen in Castricum, Limmen, Akersloot en Uitgeest. Elke groep in het basisonderwijs bezoekt jaarlijks een dans-, muziek- of dramavoorstelling. Ook worden schrijvers uitgenodigd en zijn er diverse projecten, filmvoorstellingen en tentoonstellingen. Naast deze activiteiten zijn er tal van cursussen en workshops ontwikkeld voor - en steeds meer samen met - het basisonderwijs. Beeldend– muziek– audiovisueel - dans - toneel.

Lees hier het artikel uit het Noord Hollands Dagblad van maandag 25 februari 2019.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers! Klik hier voor informatie.
Klik om te downloaden

Klik om te downloaden


CULTUUR met KWALITEIT
Onder de werktitel “Leerkracht aan Zet” werkt Toonbeeld in samenwerking met Plein C met een aantal scholen aan het ontwikkelen van Cultuureducatie met Kwaliteit. (Een subsidiemaatregel van het Fonds voor Cultuurparticipatie) Het doel van dit tweede vierjarige traject is om op steeds meer scholen in Noord Holland cultuureducatie in de breedste zin van het woord een gelijkwaardige plaats te geven in de het schoolprogramma.

CULTUURAVONTUUR, PROJECTEN OP BASISSCHOLEN

Toonbeeld werkt op maat voor u een plan uit aan de hand van de volgende vragen:
1. Voor welke groep of groepen?
2. Welke onderwerpen moeten/kunnen aan de orde komen?
3. In welk medium werken de leerlingen het onderwerp uit?
• BEELDHOUWEN • DANSEN • GITAAR SPELEN • FILM MAKEN • GRAFISCH WERKEN • KERAMIEK MAKEN • MUZIEKTHEATER MAKEN • TKENEN EN SCHILDEREN • THEATER MAKEN • ZINGEN IN EEN SCHOOLKOOR • ZINGEN MET KLAS • …
4. Hoeveel lessen wilt u per groep?
5. Wanneer zijn de lessen?
6. Waar worden de lessen gegeven?
7. Welke materialen zijn nodig?
8. Wat kosten de materialen en de lessen?
9. De cultuurdocent van Toonbeeld die de lessen gaat geven, werkt in afstemming met de leerkrachten de lessen uit. In de Toonbeeld-lessen spelen de competenties verkennen, onderzoeken en presenteren een vaste rol.
VOORBEELDEN in verschillende MEDIA.

Audiovisueel

Muziekworkshop Soundscape

In de workshop Soundscapes leer je hoe je een verhaal kan vertellen door middel van geluiden.
meer

Beeldend

Tekenen en Schilderen

Wat betekent een verhuizing? Hoe gehecht ben je aan je (t)huis? Kinderen tekenen hun droomhuis aan de hand van (beroemde) voorbeelden uit de architectuur, maar ook van ‘follies’, fantasie bouwwerken gemaakt door autodidacten.
meer

Textiel

Onderwerp: voorbeelden: weven, mode, lentekriebels.... Medium: Voorwerpen maken met textiel Vaardigheden: Kinderen maken kennis en leren oude technieken als weven, breien, haken en borduren en die op eigentijdse wijze toepassen in beeldende projecten. Waarnemen, verbeelden met textiel, bespreken, Competenties: verkennen, ontdekken en presenteren Geschikt voor onder, midden en bovenbouw, lessen worden zo ingevuld dat alle kerndoelen voor textiel als medium worden ingevuld Docent: Wilma Bosland
meer

Zelfportret: kleur en emotie

In deze serie lessen maken de kinderen een aantal tweedimensionale kunstwerken van hun eigen zelfportret. We bespreken o.a. kleurenleer, hoe kleur emotie kan uitbeelden, de verhoudingen van het gezicht. Hoe ziet je gezicht er eigenlijk uit als je boos bent (of blij!) en welke kleuren kun je gebruiken om dat te versterken? En hoe maakten kunstenaars als Julian Opie en Picasso eigenlijk een zelfportret? De kinderen zullen kennismaken met polystyreen druktechniek, wat lijkt op linosnede. We zullen gebruik maken van rollers en inkt op waterbasis. Dit is een serie lessen waarbij de leerlingen worden uitgedaagd om hun zintuigen te onderzoeken!
meer

Pottenbakken

Kinderen vanaf groep 5 leren hoe ze van klei potten of andere voorwerpen kunnen maken op een draaischijf. Kinderen leren ook hoe ze de potten met gekleurde engobes en glazuren kunnen decoreren.
meer

Beeldhouwen in speksteen

Kinderen onderzoeken aan de hand van een onderwerp naar keuze de mogelijkheden van het werken met speksteen. In 2 of 3 lessen verbeelden de leerlingen het onderwerp in speksteen. Ze leren al doende diverse bewerkingen van speksteen: zagen, raspen, beitelen, schuren, polijsten. Tot slot presenteren ze hun werkstuk aan de groep en reflecteren ze op het proces.
meer

Ruimtelijk werken in de onderbouw

Kinderen leren met verschillende materialen bv klei, ijzerdraad, wol en natuurlijke materialen en ruimtelijk werken en voor hen relevante onderwerpen te verbeelden.
meer

Techniek met thema gebouwen

Kinderen maakten een stad in karton. Sommigen werkten alleen aan een gebouw anderen werkten samen De kinderen mochten geen lijm of plakband gebruiken maar de constructies dienden met kartonnen verbindingen gemaakt te worden. Kinderen werkten met stukken karton net zo groot als zijzelf in sommige gevallen en we introduceerden het snijden met een stanleymes. onderwerp: gebouwen Technieken: snijden, knippen, ritsen, rillen, vouwen en in elkaar zetten. Schilderen vaardigheden en competenties: kinderen maken kennis met constructies in karton.
meer

Cultureel Erfgoed

Huis van Hilde

Kinderen maken aan de hand van items uit de collectie van Huis van Hilde voorwerpen met diverse ambachtelijke technieken: pottenbakken, weven, amuletten maken, enz
meer

Dans

Wereld Dans

In Wereld Dans maak je kennis met dansen uit de hele wereld. “Dansen is sociaal. Door samenwerking en elkaar aanmoedigen wordt pestgedrag buiten spel gezet. WereldDans geeft kennis over verschillende landen, culturen, gebruiken op een toegankelijke manier" Lessen aangepast aan niveau, voor alle groepen in de basisschool
meer

Breakdance, Streetdance

In deze lessen leren kinderen de basis van breakdance. Ze leren spelenderwijze hun eigen creativiteit te gebruik bij het verzinnen van hun eigen moves. Ze creëren zelfvertrouwen door deze moves aan elkaar te laten zien. De leerlingen leren goed naar de muziek te luisteren en hier op te bewegen. Door met evenwicht te spelen leert iedereen zijn lichaam goed kenen.
meer

Muziek

Zingen of een instrument leren bespelen

Toonbeeld levert ook Muziek Cursussen op maat en locatie. Cursussen voor instrumenten zoals o.a. gitaar, keyboard, harp, djembé, cajon, viool, mondharmonica en steelpan. Maar ook een koorproject of een cursus algemene muzikale vorming is mogelijk. Cursussen of workshops variëren in duur van een paar uur tot 10 of meer wekelijkse lessen en worden afhankelijk van het instrument en de wensen gegeven aan klassen of kleinere groepjes leerlingen.
meer

Orientatie op muziek

In deze lessen een brede variatie in activiteiten aan: luisteren, spelen, zingen, eigen werk maken en presenteren, andermans werk ervaren en plaatsen, verslag doen van activiteiten.
meer

Theater

Zelf Theater Maken

In deze lessenreeksen gaan de leerlingen ontdekken wat er nodig is om op het podium een theaterstuk neer te zetten als acteur.
meer